open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Mandra: Namjera SNSD-a da spriječi glasanje iz inostranstva je pokušaj završetka etničkog čišćenja
Namjera SNSD-a da pokušaju onemogućiti glasanje državljana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, a koju je danas najavio član predsjedništva te stranke Staša Košarac, nije ništa više nego pokušaj završetka u ratu započetog procesa etničkog čišćenja na prostoru entiteta RS, smatra zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Nermin Mandra.
07.12.2021. u 16:08
get url
text

Mandra ističe da bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH, kojim bi se uskratila mogućnost glasanja velikom dijelu građana BiH u iseljeništvu, za SDA su neprihvatljive i "nikada neće dobiti našu podršku".

- Učešće na izborima građana u iseljeništvu, a naročito onih koji su protjerani iz svojih domova na prostoru entiteta RS, nije nikakav "pokušaj majorizacije Srba", kako to u nedostatku argumenata tvrdi Košarac, već pravo koje im je zagarantovano Ustavom BiH, Ustavom RS-a i Izbornim zakonom BiH. Nervozne reakcije iz SNSD-a potvrđuju ispravnost i svrsishodnost projekta zajedničkog nastupa probosanskih stranaka u entitetu RS, koji će omogućiti veću zastupljenost i snažniji glas onih politika čiji je interes zaštita države BiH i svih njenih građana. Takve reakcije i pokušaji uskraćivanja biračkog prava mogu rezultirati samo snažnijim angažmanom probosanskih stranaka na realizaciji projekta zajedničkog nastupa, a naročito većom izlaznošću građana BiH iz inostranstva na predstojećim Općim izborima - zaključuje Mandra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.