open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Mandra odgovorio Vulinu: Prijetnje silom neće ugroziti BiH
Zastupnik Stranke demokratska akcije (SDA) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Nermin Mandra kazao je danas da izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina o dovođenju u pitanje postojanja BiH nije ništa drugo nego prijetnja novom agresijom na Bosnu i Hercegovinu.
31.08.2021. u 18:26
get url
text

Kako je ocijenio, izostanak reakcije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na prijetnje ministra unutrašnjih poslova Srbije upućene Bosni i Hercegovini potvrda je da Vulinove izjave nisu samo njegov lični stav već reflektiraju odnos zvaničnog Beograda prema BiH, a naročito prema bošnjačkom narodu.

- Upravo su političari zbog kojih Vulin prijeti BiH, odgovorni za narušavanje dejtonskog poretka na kojeg se srbijanski ministar poziva. Blokada funkcioniranja državnih institucija, zbog zabrane negiranja genocida i slavljenja zločinaca, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - podvukao je Mandra.

Napominje da takav odnos neće dovesti u pitanje postojanje države Bosne i Hercegovine, ali itekako dovodi u pitanje status odgovornih za opstrukcije i kršenje državnih zakona, pa čak i status bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koji postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma, saopćeno je iz SDA.

- Prijetnje silom, blokade i opstrukcije mogu otežati život svih građana BiH i ugroziti mir u regionu, ali sasvim sigurno neće ugroziti postojanje BiH i njen teritorijalni integritet. To nije pošlo za rukom srbijanskom režimu iz 90-ih, a naročito neće karikaturalnim pojavama kakva je Vulin - zaključio je Mandra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.