open-navfaktor-logo
search
Neozbiljni istupi
Mandra: Stevandićevi napadi na Turković paušalni, zna se njegova ratna prošlost
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra kazao je da su neozbiljni istupi zastupnika Nenada Stevandića protiv ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, saopćeno je iz SDA.
12.12.2020. u 14:59
get url
text

- Apsurdno je da jedan Nenad Stevandić optužuje ministricu Turković za ratnohuškačku politiku "identičnu onoj iz 90-ih godina". Podsjećam da je Stevandić bio komandant zloglasne paravojne formacije Srpske odbrambene snage (SOS), koja je spomenuta u čitavom nizu haških presuda kao dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv nesrpskog stanovništva. Haški sud je u slučaju Brđanin precizno utvrdio da je SOS bio sredstvo provođenja plana preuzimanja teritorija i uklanjanja nesrpskog stanovništva s tih teritorija uz pomoć sile i straha - kazao je Mandra.

On dalje navodi da je o kriminalnom ponašanju SOS-a na Banjalučkom aerodromu 1992. godine čak u predmetu Brđanin svjedočio i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a presretnuti razgovori između Stevandića i Radovana Karadžića bili su jedan od ključnih haških dokaza za utvrđivanje zločinačkog plana.

Dakle, optužbe Stevandića protiv ministrice Turković su proizvoljne i paušalne, zaključuje Mandra i dodaje da je negativne kvalifikacije o Stevandićevom ratnom angažmanu iznijela sudska instanca koju priznaje međunarodna javnost.

- Ukoliko Stevandić želi dalju raspravu o ovim temama, neka slobodno izvoli - izjavio je Nermin Mandra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.