open-navfaktor-logo
search
Dobro djelo
Manifestacija "Igre bez granica i razlika": Svako dijete ima potrebu da bude voljeno, sretno i da se igra
Omladinsko udruženje Dobro djelo od aprila 2015. pruža pomoć i podršku djeci uzrasta od dvije do 13 godina. Stručni tim čine logopedi, defektolozi, psiholozi, pedagozi, profesori predškolskog odgoja i obrazovanja. Sve usluge su besplatne
01.10.2019. u 13:39
get url
text

U dvorani "Ramiz Salčin" u Sarajevu danas je održana manifestacija "Igre bez granica i razlika" koju je organizovalo Omladinsko udruženje Dobro djelo.

Na priredbi i sportskim igrama su učestvovali korisnici usluga Omladinskog udruženja Dobro djelo, polaznici Predškolske ustanove KidIUS i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju.

- Željeli smo obilježavanje Dječije nedjelje početi manifestacijom koja će skrenuti pažnju i ukazati na na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci. Naime, sva djeca zaslužuju ista prava, ali nažalost u našoj državi ih ne ostvaruju. U našem udruženju radimo s djecom sa poteškoćama u razvoju i želimo skrenuti pažnju na član 23 Konvencije o pravima djeteta koji govori o tome da je vlada dužna djeci s poteškoćama u razvoju osigurati besplatnu zdravstvenu zaštitu, omogućiti obrazovanje u skladu s njihovim potrebama, rehabilitaciju, osposobljavanje za posao, te njihovu integraciju u društvo i lični razvoj. Danas ovdje vidimo da svako dijete ima iste potrebe, da bude voljeno, sretno, sigurno, da se druži, igra, zabavlja, a kod nas nema sistemskog pristupa inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u redovne predškolske i školske ustanove, a rehabilitacija i liječenje djece koja često imaju i neka druga oboljenja, su izuzetno skupa i predstavljaju veliki teret za roditelje - rekla je Ajla Gazić, predsjednica Omladinskog udruženja Dobro djelo naglasivši kako je program u kojem učestvuju nevladin sektor, javna ustanova i privatna ustanova dokaz kako se može krenuti ka sistemskom rješenju, samo svima treba biti zajednički cilj, dijete.

Naime, ključna poruka priredbe je da i mališani sa poteškoćama uz asistente mogu postići mnogo više od onoga što im se sada pruža.

Manifestaciji u dvorani "Ramiz Salčin" su pored učesnika prisustvovali i učenici osnovnih škola i ustanova iz cijeloga Kantona Sarajevo. Zajedno su navijali, plesali, igrali, družili se. Vrhunac je bio izlazak na scenu Mravka Travka koji je mališanima poklonio koncert.

Omladinsko udruženje Dobro djelo od aprila 2015. pruža pomoć i podršku djeci uzrasta od dvije do 13 godina. Stručni tim čine logopedi, defektolozi, psiholozi, pedagozi, profesori predškolskog odgoja i obrazovanja. Sve usluge su besplatne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.