open-navfaktor-logo
search
Unioninvestplastika
Manipulacija dionicama sarajevske firme: Prijavljene 22 osobe te firme iz BiH i još pet zemalja
Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine je nadležnom tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u vezi s prometom dionicama firme Unioninvestplastika d.d. Sarajevo.
12.04.2023. u 21:13
get url
text
"Unioninvestplastika" Sarajevo

- Izvještaj je dostavljen protiv 22 fizičke osobe iz BiH, te brokerske kuće, četiri društva za upravljanje fondovima, dioničkih i društava ograničene odgovornosti iz BiH, Austrije, Švicarske, Lihtenštajna, Malte i Slovenije, kao i odgovornih osoba u firmama zbog postojanja osnova sumnje da su prijavljene osobe počinile krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i manipulacije na tržištu u vezi s prometom dionicama društva Unioninvestplastika d.d. Sarajevo - navode iz Komisije za vrijednosne parire FBiH.

Poslaili smo upit i Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo u vezi s ovom prijavom, ali oni u ovom momentu nisu imali nikakve informacije.

Vršeći svoja ovlaštenja iz Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, Komisija je, navode u saopćenju ove institucije, nakon imenovanja novog saziva inicirala niz aktivnosti na posrednom i neposrednom nadzoru učesnika na tržištu vrijednosnih papira Federacije BiH, te tako u određenom broju slučajeva utvrdila osnov sumnje u vršenje krivičnih djela.

- Na osnovu obavljenog nadzora postupanja dviju brokerskih kuća u vezi sa obavljenim prometom i prijenosima vrijednosnih papira društva Unioninvestplastika d.d. Sarajevo, Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osoba inicijala M. S. iz Sarajeva, E. B. iz Sarajeva, M. D. iz Kiseljaka, Z. D. iz Kiseljaka, Ž. K. iz Travnika, R. K. iz Travnika, N. K. iz Travnika, R. P. iz Sarajeva, A. R. iz Ljubuškog, S. H. iz Sarajeva, E. P. iz Sarajeva, F. Dž. iz Sarajeva, G. Š. iz Travnika, V. S. iz Zenice, A. S. iz Zenice, A. T. iz Zenica, A. J. iz Zenice, P. P. iz Kiseljaka, R. H., R. K. iz Prače, F. Z. iz Sarajeva, M. M. iz Sarajeva te protiv firmi među kojima je brokerska kuća iz Sarajeva, četiri društva za upravljanje fondovima, dionička i društva ograničene odgovornosti iz BiH (Sarajeva, Zenice, Tešnja, Živinica i Srebrenika), Austrije, Švicarske, Lihtenštajna, Malte i Slovenije, kao i protiv odgovornih osoba u tim firmama - navode iz Komisije.

Izvještaj je podnijet, dodaje se, zbog postojanja osnova sumnje da je M. S. iz Sarajeva, u namjeri stjecanja imovinske koristi za sebe ili drugog, pri tome nanoseći direktnu imovinsku štetu zatvorenim investicijskim fondovima, svjesno i sa htijenjem, organizovao grupu ljudi, odnosno tri ili više fizičkih i pravnih, domaćih i inostranih osoba s ciljem učinjenja krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. Krivičnog zakona FBiH i manipulacije na tržištu iz člana 260. Zakona o tržištu vrijednosnih papira, u vezi sa prometom dionicama društva Unioninvestplastika d.d. Sarajevo.

Iz Komisije su saopćili i da je uz spomenuti izvještaj o krivičnom djelu nadležnim organima dostavljena i obimna dokumentacija, prikupljena tokom nadzora te da namjeravaju ostati koristan partner istražnim organima, kako u ovom predmetu, tako i u vezi sa svim drugim predmetima iz svoje nadležnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.