open-navfaktor-logo
search
Mostar
Marić: Koalicija je jedinstvena, ne odustajemo od Guzina; Džubur: Najizglednije je da će gradonačelnik biti iz HDZ-a
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara bit će održana 5. februara, i osim što će 35 vijećnika zvanično preuzeti mandate i položiti zakletvu, trebali bi biti izabrani predsjednik i rukovodstvo vijeća.
29.01.2021. u 16:25
get url
text

Kada je pak riječ o izboru gradonačelnika, tu su stvari malo komplikovanije. Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić u razgovoru za Faktor je potcrtao da Koalicija za Mostar ne odustaje od kandidature dr. Zlatka Guzina, te da smatraju kako je on najbolje rješenje kako zbog postignutih izbornih rezultata, tako i zbog svih dosadašnjih aktivnosti i referentne biografije.

- Koalicija za Mostar je jedinstvena. Imali smo prvi sastanak kluba svih 11 vijećnika. Bilo je tu nekih spinova i pokušaja razvaljivanja Koalicije, ali nije uspjelo. Drago mi je da je Gradski odbor DF-a donio odluku da ostaje u Koaliciji. Mi smatramo da je naš kandidat dr. Guzin najbolji i od njega nećemo odustati – kaže Marić.

Poziv za razgovore, Koalicija je uputila Bh. bloku, ali su oni to odbili. Marić ističe da poziv bez obzira na prvobitno odbijanje i dalje ostaje otvoren.

Sa HDZ-om do sada nisu imali zvaničnih razgovora.

- Ima telefonskih kontakata i nadam se da ćemo narednih dana, prije konstituiranja vijeća sjesti i sa delegeacijom HDZ-a i razgovarati – veli on.

Na upit, da li bi nakon razgovora, ukoliko HDZ ponudi neke pozicije ili neke druge političke opcije, Koalicija bila spremna podržati njihovog kandidata Maria Kordića, naš sagovornik kategorično odbija takvu mogućnost.  

- Bh. blok ima dva kandidata, Almira Zalihića i Irmu Baraliju. Tu zaista ne znam šta će biti na kraju. Mi imamo svog kandidata, HDZ svog. U prvom krugu glasanja može biti 10 kandidata, u drugi ulaze dva sa najviše glasova, a u trećem krugu bira se gradonačelnik prostom većinom. To što me pitate za HDZ, nema cijene za koju bismo mi odustali od dr. Guzina. Nema toga što bismo mogli prihvatiti nauštrb odustajanja od kandidature. Časno je i izgubiti, mogu svi oni glasati za Kordića, ali Koalicija za Mostar je bila i ostat će jedinstvena - naglašava Marić.

VEZANI TEKST - U Mostaru "ključa": Četiri su kandidata, Izetbegović ne da Čoviću gradonačelnika, Bh. blok nudi svoje

Čak i u varijanti da pobijedi Kordić i bude izabran za gradonačelnika, Marić poručuje da Koaliciji za Mostar ne predstavlja problem ići u opoziciju. Ali s druge strane, dodaje predsjednik GO SDA Mostar, to znači da bi svi; HDZ, HRS, "Ostajte ovdje", BH Blok i Prva mostarska partija morali ići zajedno, čime bi imali 24 ruke, odnosno dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću.  

Predsjednik KO DF-a HNK Ahmed Džubur za Faktor je potvrdio da predsjednik DF-a Željko Komšić nije prihvatio njegovu ostavku, ali da je on lično zamrznuo sve aktivnosti u vezi s pregovorima oko formiranja vlasti u Mostaru.

- Ne želim biti dio cirkusa koji se zove izbori u Mostaru. GO DF-a je zaključio da pod svaku cijenu treba ići sa Koalicijom za Mostar. Nisu tražili izvinjenje za uvrede na račun predsjednika Komšića koje su bile u medijima posljednjih dana, a što je bilo presudno da se ja distanciram od pregovora – navodi Džubur.

Ističe da bez obzira na to što se distancirao i dalje smatra da je dr. Zaltko Guzin najbolje rješenje za gradonačelnika. Džubur dodaje kako nije baš siguran da su pojedinci unutar Koalicije za Mostar iskreni "jer prethodno desetljeće postoje i neke druge relacije koje su i sada na sceni".

- Imate tu i Bh. blok koji uvjetuje neke stvari koje su nemoguće, gdje i slijepac odmah vidi da neće biti 18 ruku za bosanskohercegovačkog gradonačelnika – kaže Džubur.

Pitali smo ga da li je prema njegovom mišljenju realno da Bh. blok ide u koaliciju sa HDZ-om ili Koalicija za Mostar sa HDZ-om.

- Sve je moguće, sve su kombinacije moguće. Zato ne želim biti dio te priče. Najizglednija varijanta prema mom mišljenju je da dr. Mario Kordić bude budući gradonačelnik, da Koalicija za Mostar ide sa HDZ-om i zbog toga ne želim biti učesnik toga.

Koalicija Bh. blok i PMP ima 18 ruku i to je optimalna varijanta koju ja podržavam. Trebaju se sve sujete i netrpeljivosti i sve kombinacije koje se prave za 2022. godinu ostaviti po strani. Pojedine političke opcije nastoje na Mostaru da treniraju ono što planiraju raditi 2022, po cijenu da ne dobijemo probosanski orijentiranog gradonačelnika. A kada me pitate o vijećnici Boški Ćavar iz Naše stranke, da li je možda HDZ-ova, vidite, ona je zalutala u politiku, ona je nerelevantna ličnost, a i nisam siguran da i ona zna čija je – zaključuje Džubur.

Ahmed Džubur, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a HNK 

HDZBiH ima 13 vijećnika, HRS tri, "Ostajte ovdje" jednog, Koalicija za Mostar 11 vijećnika, Bh. blok šest i Prva mostarska partija jednog vijećnika. 

Gradonačelnika će birati vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina. U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova, gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.