open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Marić: Neće biti nikakvog izmještanja Liska harema u Mostaru i eshumacije ukopanih žrtava
Povodom sve učestalijeg tematiziranja statusa Liska harema u Mostaru, kako bi izbjegli daljnje uvlačenje ove teme u polje izborne kampanje oglasio se predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.
29.08.2022. u 09:37
get url
text

- Nužnost isticanja stavova dolazi i od molbi i obraćanja različitih udruženja, a posebno Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Mostara i njihove zabrinutosti u vezi sa statusom i daljnjim planovima oko Liska harema. Zbog toga potrebno je jasno kazati. Nikakvog procesa izmještanja Liska harema, eshumacije ukopanih žrtava, privođenja Liska harema drugačijoj svrsi od one koju ima, neće biti - saopćio je Marić.

Da bi promjena lokacije ili izmještanje Liska harema bilo učinjeno, kako ističe, treba provesti proceduru kao što su izmjena i usvajanje Regulacionog plana za ovo područje ili donošenje stručne ocjene.

- Niti jedno nije moguće bez dogovora svih, a posebno bez vijećnika Koalicije za Mostar 2020, koji ne pristaju na ovakve ideje  i ne vide ovakvim rješenje statusa Liska harema. Zbog toga želim umanjiti zabrinutost porodica žrtava i svih građana Mostara. Svi procesi vezani za status, uređenje i izgled Liska harema od odgovornih organa uprave voditi će se isključivo uz puni kapacitet učešča porodica žrtava, uvažavajući njihove stavove i mišljena - naveo je.

Liska harem, dodaje, predstavlja mjesto gdje leže oni koji su u ime vrijednosti slobode, pravde, domovine Bosne i Hercegovine, te  otpora agresiji i fašizmu položili najvrijednije od svega, svoje živote.

- Ova tematika je bolna za sve iskrene i dobre ljude bez obzira kojoj vjeri, nacionalnosti ili kulturnom identitetu pripadali. Prema Liska haremu se zbog toga treba posebno osjetljivo odnositi, pažljivo postupati i čuvati vrijednosti koje predstavlja bez pokušaja političke i bilo koje druge zloupotrebe - kazao je Marić i dodao:

- Ono što smo dužni zajednički uraditi je ograđivanje i dostojanstveno uređenje Liska harema kako bi služio svrsi obilaska ukopanih žrtava, odavanja počasti i priznanja, a ne političkih i društvenih prepucavanja. Također smo za izgradnju Centralnog spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata, ali na način da nikako ne zadire u volju i osjećaje porodica žrtava u Mostaru.

Dodao je da još jedanput uvjerava javnost da postojeći predstavnici vlasti u Gradu Mostaru neće učiniti ništa protivno interesima prvenstveno porodica žrtava, te vrijednosti i značaja Liska harema u Mostaru.

- Porodice, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Mostara, te ostala udruženja imaju i nas kao svoje predstavnike u Gradskom vijeću i Gradu Mostaru koji će u vezi sa Liska haremom raditi isključivo u interesu porodica žrtava i značaja koji predstavlja i onemogućiti bilo kakve eventualne akcije suprotne interesima svih - zaključio je Marić.

Marić je reagirao nakon što je u medijima istaknuto da predstavnici vlasti ne mogu naći prihvatljivo rješenje za sve, kad je riječ o Liska haremu. Također, gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je da rješenje vidi u ekshumaciji grobova i izgradnji parka na tom lokalitetu sa zajedničkim spomenikom svim civilnim žrtvama rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.