open-navfaktor-logo
search
Predsjednik GV-a
Marić ogorčen zbog uništavanja spomen-groblja: Jedna od najvećih mrlja koje se stavljaju na Mostar
Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara oglasio se povodom devastacije Partizanskog spomen-groblja u tom gradu.
15.06.2022. u 09:24
get url
text

- Ljudska i moralna obaveza je najoštrije osuditi ponovno sistematsko uništavanje Partizanskog spomen-groblja i izraziti tugu što se ovakvi, zasigurno isplanirani događaji, ne spriječavaju od nadležnih organa. Događaji kontinuiranog uništavanja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i Mostara je jedna je od najvećih mrlja koji se stavljaju na Mostar i zbog toga sam ogorčen ovim dešavanjima - kazao je Marić.

VEZANI TEKST - Partizansko spomen-groblje u Mostaru potpuno devastirano: Razbijeno svih 700 ploča

Dodao je da Grad Mostar mora u što skorijem vremenu obnoviti svaku od uništenih spomen ploča antifašista i učiniti radnje da iz svoje nadležnosti spriječi ovakve događaje.

- Nezadovoljstvo je veliko, jer se sistematsko održavanje i zaštita Partizanskog spomen-groblja ne provodi, već imamo primjere nikad gore devastacije. U ovom slučaju, po ko zna koji put, pozivamo MUP HNK da konačno provede kvalitetne istrage o počiniocima, da ih procesuira i sistemski spriječi ovakve stvari - kazao je Marić.

Ističe kako je amnestiranje onih koji uništavaju kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine iz bilo kojeg vremena loša poruka iz Grada Mostara.

- Unatoč svemu Grad Mostar i njegovi građani ostaju privrženi civilizacijskim vrijednostima antifašizma, koje baštini cijela Evropa i civilizirani svijet - naveo je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.