open-navfaktor-logo
search
Hitni razlozi
Marić pisao Schmidtu i pozvao ga da nametne Izmjene Statuta Grada Mostara
Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem ga je upoznao s neusvajanjem izmjena Statuta Grada Mostara te ga pozvao da djeluje i nametne Izmjene Statuta Grada Mostara koje su potpisane političkim sporazumom 17. juna 2020. u Mostaru.
16.11.2023. u 14:05
get url
text

- Odluka kojom se usvaja Statut Grada Mostara i izmjene i dopune Statuta Grada Mostara nije usvojena na 37. sjednici Gradskog vijeća 14. novembra 2023. godine. Predlagač ove Odluke sam bio kao predsjednik Gradskog vijeća, a na osnovu uputa koje sam dobio od Ureda visokog predstavnika, gdje se navodi da je potrebno jednim glasanjem usvojiti i nametnuti Statut grada Mostara i izmjene i dopune Statuta - napisao je Marić.

Podsjetio je da se ta odluka našla i na 30. sjednici Gradskog vijeća održanoj 23. februara ove godine te da je čekao šest mjeseci da je ponovo predloži.

- Izmjene Statuta koje sam predložio su identične dogovorenim izmjenama Statuta Grada Mostara potpisanim Mostarskim sporazumom kojem su uz predstavnika SDA i HDZ-a bili svjedoci i svoj potpis stavili i najjači autoriteti međunarodne zajednice u BiH, i to Ured specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, ambasador SAD-a Eric Nelson, ambasador Velike Britanije i Sj. Irske Matthew Field, visoki predstavnik Valentin Inzko i ambasadorica OSCE Misije Kathleen Kavalec - navodi u pismu. 

Uz to napominje da u Gradskom vijeću Mostara 2/3 većine čine vijećnici HDZ-a (13) i vijećnici Koalicije za Mostar (11) što je dovoljno za usvajanje Izmjena statuta koji je dogovoren političkim sporazumom.

- Nažalost, vijećnici HDZ-a ne žele da glasaju za predložene izmjene koje je potpisao njihov predsjednik Dragan Čović. Pošto je neusvajanjem ove Odluke doveden u pitanje i autoritet svih potpisnika ovog sporazuma pa i samog visokog predstavnika u BiH, smatram da je neophodno da djelujete i da nametnete Izmjene Statuta Grada Mostara koje su potpisane političkim sporazumom 17.6.2020. u Mostaru - ističe Marić u pismu.

Rekao je i da ovo predlaže iz hitnih razloga jer se sljedeći lokalni izbori očekuju 2024. godine, a u izbornoj godini, kako kaže, nije za očekivati da će se postići dogovor i da će se Statut usvojiti na sjednici Gradskog vijeća.

- Mostar je jedina jedinica lokalne samouprave koja ima nametnuti Statut od visokog predstavnika koji je neustavan. Mislim da se neusvajanjem Statuta i njegovim izmjenama dovodi u pitanje i održavanje izbora za Grad Mostar u 2024. godini - zaključio je u pismu predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.