open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Marinković-Lepić sazvala Kolegij rukovodstva, šta se događa u vladajućoj koaliciji?
Iako se očekuje nastavak vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije na kojoj još nije utvrđen dnevni red, kako saznaje Faktor, predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić je u pauzi sazvala Kolegij rukovodstva. Pauza će navodno trajati barem još sat.
06.07.2023. u 13:00
get url
text

VEZANI TEKST - SDA, DF, NES i SBiH nisu htjeli osigurati kvorum Komisiji, imenovanje sudije Ustavnog suda će sačekati

Navodno, ne postoji većina za imenovanja unutar vladajuće koalicije. Među nazadovoljnima, prema nezvaničnim informacijama, ističu se i zastupnici HDZ-1990. Oni su nezadovoljni načinom rada većine i upitno je da li u ovom trenutku "Trojka" i HDZ mogu računati na njihove ruke.

Također, pojedini zastupnici iz Naše stranke negoduju zbog najava o imenovanju Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH (Snaga naroda) umjesto Edine Gabela (SBiH).

Kako se može nezvanično čuti, oni su spremni podržati Isaka za poziciju dopredsjedavajućeg, ali u septembru.

Budući da je većina upitna, trenutno je upitno i imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud FBiH, na čemu insistira HDZ, a u tome ih podržava i "Trojka".

Postoji informacija da će Lepić-Marinković za ponedjeljak sazvati još jednu vanrednu sjednicu, premda u ovom trenutku nije poznato šta bi bilo na njenom dnevnom redu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.