open-navfaktor-logo
search
(Ne)očekivano
Mario Kordić brani Bošku Ćavar: Predložena odluka bila neprihvatljiva i podla
01.11.2022. u 18:40
get url
text
Mario Kordić
Mario Kordić

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZBiH) oglasio se nakon burnih reakcija koje je izazvao način glasanja vijećnice Naše stranke Boške Ćavar o odluci o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara i isticanju – projiciranju slika i simbola na javnim gradskim objektima.

Upravo jedan glas je presudio da odluka ne bude usvojena, a predviđala je da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli BiH, FBiH, HNK i Grada Mostara. Time je omogućeno da u javnim ustanovama ostanu i obilježja takozvane Herceg-Bosne. Iz Naše stranke su najavili da će razmotriti sankcije, a sada je odreagovao i HDZ-ov gradonačelnik koji je, između ostalog, naveo da je predložena odluka "neprihvatljiva i podla". 

VEZANI TEKST - SDP-ov Arman Zalihić: Boška Ćavar je u GV Mostara od početka četrnaesta ruka HDZ-a

- Čvrsto osuđujem stigmatizaciju pojedinaca u javnom i političkom prostoru zbog iznošenja vlastitih stavova.

Nakon jučerašnje sjednice Gradskog Vijeća Grada Mostara na čijem je dnevnom redu bilo mnoštvo odluka od istinskog značenja za perspektivu i razvoj Mostara, između ostalog našao se i prijedlog odluke od strane Koalicije za Mostar koju predvodi SDA a tiče se isticanja obilježja na i unutar objekata Gradske uprave javnih ustanova i javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Grada.

Kao gradonačelnik jučer sam na sjednici nedvosmisleno komentirao ovaj prijedlog odluke i označio ga neprihvatljivim i podlim. Naime, pod krinkom zaštite državnih, županijskih i gradskih obilježja, koja su svakako prisutna u svim institucijama, ustanovama i poduzećima Grada Mostara žele se zabraniti obilježja konstitutivnih naroda koji žive u Gradu Mostaru i time se izravno krše njihova prava i slobode. Sličan prijedlog odluke se od strane istih aktera pokušavao nametnuti i kroz druga gradska vijeća u BiH poput Novog Travnika. Naravno, odluka je između ostalog i protuzakonita zato sto se o uređenju zastava i simbola ne odlučuje u gradskim i općinskim vijećima. Posebno osuđujem pritiske na pojedince koji su zbog glasovanja po bilo kojoj točci dnevnog reda stigmatizirani.

Naime, glasovanjem po prijedlogu ovakvih odluka svaki pojedinac izlazi iz okvira stranačke politike, programskih smjernica a glasuje isključivo u skladu s osjećajem pripadnosti i vrijednostima koje baštini.

Zaključno, važno je razumjeti kako forsiranjem odluka koje isključuju konstitutivne narode i njihove simbole ne donose ništa dobro, naprotiv, unose nemir, pritiske i sukobe, što smatram nepotrebnim i neprihvatljivim. Ovakvi pokušaji koj imaju za cilj vraćanje Grad Mostar u "grad slučaj" kao takvi neće uspjeti.

Bogatstvo našega Grada, kao i države Bosne i Hercegovine je u različitostima koje trebamo poštovati i afirmirati. Sve drugo je potpuno neprihvatljivo i protivno pozitivnim propisima, ljudskim pravima i temeljnim slobodama - napisao je Kordić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.