open-navfaktor-logo
search
Intervju
Mario Nenadić o izolatoriju, svom zdravstvenom stanju, smjeni Vlade KS, moratoriju na zapošljavanje...
Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo susreće se sa brojnim problemima. Premijer Mario Nenadić u intervju za Faktor govori je o problemima izolatorija, koliko je zadovoljan radom Vlade, brojnim projektima...
25.10.2020. u 20:03
get url
text

U Kantonu Sarajevo raste broj pozitivnih na koronavirus. Veliki je broj problema, a jedan od glavnih je izolatorij. Vlada KS donijela je odluku o formiranju izolatorija u đačkom domu ŽIŠ, ali protiv toga su učenici i njihovi roditelji. Hoće li izolatorij ipak biti tamo formiran i kada će on biti u funkciji?

- Epidemiološko stanje u Kantonu je složeno, kao i u čitavoj BiH i šire. Vidimo da zemlje okruženja otvaraju ponovo Covid-bolnice u sportskim halama i na drugi način se bore protiv epidemije. Kanton Sarajevo također rješava pitanje proširenja kapaciteta za smještaj Covid pozitivnih osoba, pa je jedan od projekata i prilagodba prostora đačkog doma ŽIŠ. Trenutno tu nema đaka, ali ima jedan vrtić i rade se određene epidemiološke i druge procjene uslovnosti ovog objekta. Našli smo i donatora i objekat bi se mogao prilično brzo staviti u funkciju. Znate kako, koju god lokaciju odredite za potrebe smještaja, javi se neki problem. U Studentskom domu je bilo potrebno izmjestiti oko 400 studenata, bili su protiv, ovdje imamo problem sa oko 70 djece smještene u vrtić. Prioritet je na osnovu zaključaka sa zajedničke sjednice Vlade i Kriznog štaba, raditi dogovorenu popunu postojećih kapaciteta i pripremu novih. Takvu su obavezu dobili svi na jučer održanom sastanku Vlade, a početak sedmice bit će u znaku ovakvih rješenja i dogovora i sve se mora ubrzati.

VEZANI TEKST - Nenadić: Supruga je pozitivna, trenutno smo u redu kod doktora

Kako ocjenjujete rad aktuelne Vlade Kantona Sarajevo?

- Ova Vlada je od prvog dana svog mandata radila u izuzetno složenim uvjetima. Podsjetimo se, mandat je počeo 3. marta 2020. godine, a već 16. marta je proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH. Dakle, korona, migrantska kriza, a potom ulazak u ovaj predizborni period, baš izazovno! Sve ovo je zbog posustale privrede bilo praćeno velikim padom prihoda u budžetu Kantona, a prihodi su za skoro 90 miliona KM manje od planiranog gledano od marta od kada je ova Vlada u mandatu. To je veliki šok i za puno jače ekonomije od naše. Međutim, Vlada je krenula i radila zaista dobro. Mogu reći da je za kratko vrijeme realizirala ili su u toku brojni projekti. Otpočeli su radovi na prvoj dionici 1. transverzale, koji je pokrenut nakon skoro dvije decenije od njegove najave. Objavljen je javni poziv za predkvalifikacije za gradnju tunela na Kobiljoj glavi. Pokrenuti su radovi na gradnji rotora na IX transferzali, čime se osigurava spoj sa gradskim autoputem. Imamo 87 aktivnih gradilišta u Kantonu Sarajevo, a vrijednosti radova su 73 miliona KM. Gradimo garažu na tri nivoa kod Hitne pomoći. Nakon 20 godina pokušaja, ova Vlada riješila je sa općinom Novo Sarajevo pitanje izmještanja zgrade na Grbavici na trasi Južne longitudinale. Skoro je završena obnova tramvajske pruge na S krivini na Marin Dvoru. Uradili smo predkvalifikacije za nabavku 20 tramvaja iz sredstava EBRD-a i EIB-a, u toku je i nabavka 15 autobusa za potrebe GRAS-a. Završene su sve pripreme, raspisan međunarodni tender i uskoro kreće sanacija tramvajskih šina od Ilidže do Marin Dvora i ovaj projekat vrijedan je oko 40 miliona KM. Uradili smo zvučnu signalizaciju za slijepe i slabovidne osobe sa taktilnim trakama. Otvorena je prva javna CNG punionica u Butilama. Posebni projekti rade se sa UNDP-em, oko 35 projekata u vrijednosti od oko 30 mil KM, od čega oko 70 posto sredstava Kantona. Suočili smo se sa rješavanjem pitanja GRAS-a. Kantonalna Skupština je na naš prijedlog jednoglasno usvojila prijedlog Sporazuma kojim se nakon 25 godina problema u GRAS-u rješava sudbina velikog broja čestitih radnika GRAS-a. Odobreno je oko 250 novih zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u Kantonu. Nabavili smo svu neophodnu opremu za borbu protiv koronavirusa. Dok su se drugi u BiH “igrali” nabavkama, pogledajte šta je uradila Vlada Kantona Sarajevo. Sve u svemu, osigurali smo oko 60 miliona KM podrške privredi od marta ove godine! Dakle, puno je veoma dobrih konkretnih projekata važnih za građane Kantona urađeno za svega nekoliko mjeseci rada, prilično sam zadovoljan.

 

Koliko je teško raditi u okolnostima kada opozicija najavljuje smjenu?

- Jako je teško raditi u postojećim okolnostima, ne samo zbog najava smjene, nego i zbog direktnih intervencija novooformljene skupštinske većine, koja je nedavno na sjednici Skupštine usvojila tzv. moratorij na zapošljavanje. Međutim, nije tu riječ samo o moratoriju na zapošljavanje, nego je u stvari gotovo u potpunosti blokiran rad javnog sektora. To ne može dugo tako izdržati, jer nema imenovanja upravljačkih struktura, stale su nabavke, staje čišćenje grada, odvoz smeća, šest javnih zdravstvenih ustanova nema upravljačku strukturu, nabavke goriva, zapošljavanja su zaustavljena, nema obnove ugovora, čak ni internih premještaja. Zaista je složena situacija i nadam se da će se ovaj moratorij suspendovati na sljedećoj sjednici Skupštine KS koja bi se trebala održati za tri dana. Dakle, baš je teško naći neophodan balans između stanja na terenu, moratorija, raznih opstrukcija, izbori su za 20 dana ... Nije lako, ali i dalje radimo posvećeno! Nemam lično nikakav problem i davno sam rekao da ću onog časa kada se skupi dovoljan broj ruku u Skupštini za smjenu ove Vlade odstupiti na način da ću olakšati primopredaju i dati svaku vrstu podrške budućem mandataru u preuzimanju dužnosti. I moja djeca ovdje planiraju živjeti, moj interes je samo napredak Kantona i Sarajeva i što bolji život svih građana u ovom našem napaćenom gradu.

Iako ste na bolovanju i dalje obavljate funkciju premijera.

- Da, od jučer sam praktično na bolovanju zbog izolacije i bolesti člana porodice, ali, evo, šta da Vam kažem. Nedjelja je, biste li mi oprostili da Vam nisam odgovorio na ova pitanja? Već sutra moram rješavati određivanje vršitelja dužnosti i premijera, ali i ministra zdravstva, jer je gosp. Draško Jeličić bolestan već 14 dana. Ja sam dosta pomagao oko obavljanja ove funkcije prethodnih dana, ali ova izolacija je promijenila i te okolnosti i moram ove stvari dovesti u zakonske okvire.

Vaša supruga je pozitivna na koronavirus. Jeste li se Vi testirali?

- Da, od jučer je supruga pozitivna na virus, a djeca i ja smo testirani. U izolaciji smo i čekamo nalaze testova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.