open-navfaktor-logo
search
Traže obećane poticaje
Marošević: Poljoprivrednici traktorima blokirali granični prijelaz u Orašju, ostaju do daljnjeg
Poljoprivrednici iz Posavine u ovim su trenucima blokirali granični prijelaz u Orašju, kazao nam je Perica Marošević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Orašje. Dodao je da će tu ostati do daljnjeg, odnosno do dogovora.
08.09.2023. u 10:08
get url
text
Poljoprivrednici u Orašju
Poljoprivrednici u Orašju

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici blokirali cestu Orašje - Tuzla, od Vlade FBiH traže obećane poticaje za pšenicu

- Upravo smo blokirali granični prijelaz sa stotinjak traktora, a tu je i oko 50 gostiju koji nam daju podršku – istakao je Marošević.

Rekao je i da se dosad nije pojavio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, mada je kazao da će doći u Orašje.

- Mi sada idemo na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede Posavskog kantona – napomenuo je Marošević.

Poljoprivrednici, između ostalog, traže isplatu obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022/2023, isplatu naknada za eutanazirane svinje, isplatu dospjelih poticaja, kao i hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.

Oni su jučer počeli s blokadom puta Orašje – Tuzla, na otvorenom su proveli noć, a jutros je zbog protesta, kako je javio BIHAMK, bio obustavljen saobraćaj na magistralnoj cesti Lončari - Orašje.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji je na putu ka Orašju, rekao je da je blokada granice najavljena ako do 10 sati ne dođe federalni ministar i ako se ne dogovore o zahtjevima poljoprivrednika. 

Dodao je da je nakon blokade graničnog prijelaza u Orašju planirana i šira blokada ukoliko ne bude dogovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.