open-navfaktor-logo
search
Trodnevni pohod
Marš mira za Bošnjake iz Kotor-Varoši ubijene u ratu
U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika jutros je u trodnevni pohod krenulo 60-ak učesnika Marša mira "Tihi hod za veliku bol".
01.11.2021. u 11:36
get url
text

Porodice još tragaju za ukupno 275 Bošnjaka s područja Kotor-Varoši, a kažu kako je samo od 1. do 3. novembra 1992. godine na putu kojim ide Marš mira nestalo 175 ljudi, od kojih 161 u osnovnoj školi u Grabovici. Do Travnika je došlo 90-ak Kotorvarošana.

Maršem mira traži se ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u bh. entitetu RS.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor-Varoši Munevera Avdić kazala je novinarima kako je 29 godina nakon stradanja nepoznata sudbina velikog broja ljudi.

- Ukupno će biti 100-ak učesnika Marša mira, a usput u svakom mjestu gdje budu odmarali pridružit će se drugi. U mjestu Grabovica 3. novembra 1992. godine posljednji put je viđena grupa u kojoj je bila 161 osoba, za koje se do današnjeg dana ništa ne zna. Ukupno je nestalo 175, ni za jednog se ništa ne zna. Mi apeliramo na sve institucije u procesu traženja nestalih da se ovaj zločin brže procesuira i da obitelji dođu do istine, da se nikada ne zaboravi i da se nikome ne ponovi, da se zločinci privedu licu pravde - kazala je Avdić.

Upravo je ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u RS-u jedan od glavnih motiva Marša mira.

- Kao povratnici u Kotor-Varoš uglavnom nailazimo na muk u institucijama RS-a, naša pitanja nemaju odgovor, a jedno je pitanje najvažnije, gdje su naši najbliži? - kazao je Amrudin Alagić, predsjednik OO Marša mira.

Sjećanje na put do Travnika, kažu preživjeli, živo je i danas.

- Krenuli smo 1. novembra, oko 600 ljudi, a u Karaulu nas je došlo 93. Sve ostalo je zarobljeno i pobijeno, ja sam, eto, imao ludu sreću - rekao je Mevludin Škorić.

Sudionik Marša mira ove godine je i načelnik Općine Travnika Kenan Dautović.

- Jedan od razloga zbog kojih sam tu je i da se pošalje poruka svima koji bi danas ponovo da ruše BiH, da smo mi tu, da smo to znali odbraniti i da ćemo to znati uraditi ponovo ako bude potrebno - rekao je Dautović.

Dolazak učesnika Marša mira u Večiće u Kotor-Varoši očekuje se 3. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.