open-navfaktor-logo
search
Od 8 sati
"Maršom mira: Trasa spasa" obilježava se godišnjica zločina nad građanima Stupnog Dola i Vareša
Članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša "23. oktobar '93." Vareš, zajedno sa mjesnom zajednicom Stupni Do, Medžlisom IZ Vareš i BZK "Preporod", danas će obilježiti 30. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša koji su počinili pripadnici HVO jedinica.
23.10.2023. u 08:07
get url
text

VEZANI TEKST - Stravični zločini HVO-a u Stupnom Dolu: Žive ljude su zapalili, silovali 16-godišnjakinju i oca joj ubili pred očima

Tradicionalnim "Maršom mira: Trasa spasa" od 8 sati, sa autobuske stanice Vareš Majdan, logoraši će proći put kojim su neki od stanovnika uspjeli da izbjegnu najgoru sudbinu stradalih u Stupnom Dolu.

Zločin u Stupnom Dolu su počinile jedinice koje je predvodio komandant Ivica Rajić, a koje su istog dana ušle i u Vareš. Među nekoliko stotina vojnika HVO-a bile su jedinice pod nazivom "Apostoli" i "Maturice" iz sastava HVO brigade "Josip ban Jelačić" iz Kiseljaka, a zločin koji su počinili je rezultirao sa 38 ubijenih, od kojih je pored 17 ženskih osoba bilo i pet ubijene djece, a samo šest vojno sposobnih osoba. Osim ovoga, 11 zarobljenih logoraša su žive zapalili u kući u Stupnom Dolu, a jedna osoba je preživjela "živu lomaču", podsjećaju iz Saveza.  

Inače, tokom rata u Bosni i Hercegovini, u logorima u Varešu je bilo zatočeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, koji su tokom zatočeništva bili izloženi torturama, a desetine žena i djece u Varešu je bilo mučeno, silovano ili seksualno zlostavljano od strane pripadnika HVO-a.

VEZANI TEKST - 27 godina od zločina u Stupnom Dolu: HVO spalio džamiju i potpuno uništio selo, najmlađa žrtva imala dvije godine

Za ove zločine, Tribunal u Hagu je 2006. godine osudio Ivicu Rajića na 12 godina zatvora za zločin i kršenje Ženevske konvencije, što je pomenuti i priznao, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne, pušten je na slobodu. Osim njega, pred Kantonalnim sudom u Zenici 2007. je proglašen krivim i Dominik Ilijašević Como, a Miroslav Anić 2011. godine pred Sudom BiH, obojica na po 15 godina zatvora. Tokom suđenja pred haškim Tribunalom, dokazano je da je general Hrvatske vojske, Slobodan Praljak, striktno naredio Rajiću da "sredi situaciju u Varešu" i da "ne pokaže milosti ni prema kome!"

- Savez logoraša u Bosni i Hercegovini poziva prvenstveno medije, ali i sve druge da svojim prisustvom, doprinesu čuvanju kulture i tradicije pamćenja, te istine onakve kakva je ona bila na ovim prostorima, kao i da skrenu pažnju na potrebu poštivanja i obeštećenja logoraša kroz Zakon o zaštiti žrtava ratne torture,  jer oni su zdravlje i živote ugradili u temelje naše jedine Domovine! - stoji u saopćenju Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.