open-navfaktor-logo
search
Evropski put
Mart na pragu, zakoni nisu u proceduri: Dodik prijeti iz Minska, Čović na promociji knjige ratnog zločinca, Nikšić...
Evropska komisija do marta treba dostaviti izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine kako bi Evropsko vijeće na martovskoj sjednici odlučilo hoće li otvoriti pregovore o pristupanju BiH Evropskoj uniji.
20.02.2024. u 11:02
get url
text

VEZANI TEKST - Eichhorst: Tri zakona i pregovori s FRONTEX-om glavne zadaće BiH

Uvjeti koje BiH treba ispuniti su ublaženi pa je generalna direktorica za Evropu pri Službi EU-a za vanjske poslove Angelina Eichhorst nedavno kao prioritete koje naša država treba ispuniti navela početak pregovora sa Frontexom, usvajanje Zakona o sprečavanju sukobu interesa, Zakona o sudovima i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Na pragu smo marta, a jedino što je vlast uspjela jeste početak pregovora s Frontexom, te je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca koji je već bio u proceduri.

Važno je istaći da je ovaj zakon usvojen u petak na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koje ne bi ni bilo da je nisu zatražili delegati iz opozicionih stranaka. Jer stranke koje čine vlast ("Trojka", HDZ i SNSD) zapele su u međusobnim prepucavanjima.

Na posljednjem sastanku kojeg su održali u Sarajevu dogovorili su četiri zakona, gdje su osim ova tri koja jesu evropski uvjet ubacili i izmjene Izbornog zakona, po želji HDZ-a. Dogovorili, a onda su se iz "Trojke" spetljali u objašnjenjima i počeli negirati dogovor, pa izazvali salvu kritika svojih partnera, prije svega lidera SNSD-a Milorada Dodika. Slično je bilo i nakon predzadnjeg sastanka u Lakštašima.

VEZANI TEKST - Delegati opozicije spašavaju evropski put BiH

Do marta je, dakle, ostalo da budu usvojeni zakoni o sudovima i o sprečavanju sukoba interesa. Partneri u vlasti kažu da su formirali neke radne grupe za te zakone, ali u javnosti nema nikakvih informacija šta je s tim. Zna se samo da ih zasad nema ni u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a samim tim ni u Parlamentu BiH, a do marta je ostalo još devet dana.

Lideri stranaka nisu održali sastanak u petak, kako su optimistično najavili. To je bio rok koji su sebi zadali za usvajanje ovih zakona. Taj rok je prošao, a umjesto rezultata dobili smo izjave o nekim novim rokovima. Posljednji koji je "izjavljen" je kraj marta, koji je skoro pa stigao.

"Evropski put nema alternativu", rečenica je koju stalno slušamo, barem od HDZ-a i stranaka "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), dok Dodik prijeti stavljanjem tačke na evropsku priču ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt išta nametne.

Indikativno, Dodik ove prijetnje izriče iz Minska, Bjelorusije, gdje boravi u posjeti ovih dana.

VEZANI TEKST - Dodik: Stavit ćemo tačku na evropski put BiH ako Schmidt pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona

U isto vrijeme Dragan Čović, lider HDZ-a, prisustvuje promociji knjige presuđenog ratnog zločinca i "prepucava" se sa bivšim gradonačelnikom Mostara Safetom Oručevićem zbog Starog mosta.

Elmedin Konaković, lider NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH, bio je na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti onda za kada je bio najavljen sastanak vladajućih stranaka zbog evropskog puta pa nije ni održan.

Nermin Nikšić, lider SDP-a i premijer FBiH, obilazi Gradačac, Gračanicu, Tuzlu. Treba napomenuti da su ove godine u Bosni i Hercegovini lokalni izbori.

A Edin Forto, lider Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH, govori da je opozicija sudionik blokade, da će od Bjelašnice napraviti skijalište dostojno uspjeha Elvedine Muzaferija...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.