open-navfaktor-logo
search
Dokle je evropski put
Mart na pragu, zakoni nisu: Vladajuća koalicija se još nema čim pohvaliti, samo Čović gura svoj Izborni zakon
Bosna i Hercegovina bi do marta trebala usvojiti još dva zakona kako bi imala šansu da Evropsko vijeće idući mjesec eventualno odluči da će s našom državom biti otvoreni pregovori za pristupanje Evropskoj uniji. Do marta su ostala još tri dana, a zakona još nema ni u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a kamoli u parlamentarnoj proceduri, barem ne zahvaljujući radu vlasti.
26.02.2024. u 11:09
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li vladajući oboriti evropski zakon jer stiže iz opozicije: Ovo su ključne novine zakona o sprečavanju sukoba interesa

Dva zakona postavljena kao prioritetna za usvajanje do marta su zakon o sprečavanju sukoba interesa i zakon o sudovima. Vladajuća koalicija ("Trojka", HDZ i SNSD) je na ovo dodala i Izborni zakon, na kojem insistira HDZ, pokušavajući to prikazati kao evropski uvjet iako to nije.

Vijeće ministara BiH zasjeda danas i na predloženom dnevnom redu nema nijedan zakon, ni evropski ni neki drugi.

Vladajuća koalicija je nakon posljednjeg sastanka održanog 8. februara u Sarajevu dogovorila radne grupe koje će raditi na zakonima. U javnost još ne izlaze s bilo kakvim informacijama vjerovatno zato što nemaju ništa reći jer bi se, realno je očekivati, pohvalili da su postigli ikakav dogovor. Rok koji su sebi zadali da se pokušaju dogovoriti je prošao.

VEZANI TEKST - Finci: Izmjene Izbornog zakona odgovaraju samo HDZ-u, Čović ne može objasniti šta je "legitimno predstavljanje"

- Radne grupe intenzivno rade – kazala nam je nedavno Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH.

Prema njenim riječima, zakona će biti kada budu usklađene nedoumice koje imaju sve tri strane.

Jedino čime su se prije desetak dana pohvalile stranke koje čine vlast na državnom nivou jeste usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca. Predstavile su to kao svoj uspjeh iako je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je usvojen ovaj zakon, sazvana i održana na zahtjev opozicije. Prethodno 31. januara vladajući nisu uspjeli uspjeli usvojiti ovaj zakon u Domu naroda.

Istovremeno, lider HDZ-a Dragan Čović susreo se sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske. Iz saopćenja koje je upućeno za javnost može se vidjeti da je fokus njihovog razgovora bio na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Nisu pomenuti zakoni o sudovima i o sprečavanju sukoba interesa.

- Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Čović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se ispravila nepravedna praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koja se ponovno dogodila i na Općim izborima 2022. godine – dio je saopćenja.

VEZANI TEKST - Delegati opozicije spašavaju evropski put BiH

U saopćenju je navedeno tek da je Plenković pozvao sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Evropskom vijeću u martu.

U međuvremenu je opozicija u bh. Parlamentu pokušala sustići zadate rokove pa je u parlamentarnu proceduru Klub zastupnika SDA uputio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku jer je vremena sve manje.

Za dva dana zasjeda i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bez prioritetnih zakona na dnevnom redu. Ne može se sa sigurnošću reći hoće li zakon kojeg je predložio Klub SDA biti uvršten na taj dnevni red.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.