open-navfaktor-logo
search
Pitanje za Vladu FBiH
Mašić: Hoće li se uz račun za struju Elektroprivrede HZHB naplaćivati taksa za privatnu TV?
Zastupnik Damir Mašić u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu se osvrnuo na informacije u javnosti da bi se uz račune električne energije Elektroprivrede HZHB jedna KM mogla izdvajati za privatnu televiziju (tzv. Herceg-Bosna).
05.07.2021. u 12:07
get url
text

- Pitanje upućujem premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru za energetiku, industriju i rudarstvo Nerminu Džindiću. Da li je Vlada Federacije BiH dala bilo koju vrstu saglasnosti, da li je donijela bilo koju vrstu odluke, postoji li bilo koji akt, u vezi s odlukom javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB koje je, napominjem, u 90-postotnom vlasništvu Federacije BiH, a za odluku koju je donijela i navodno potpisala ugovor za finansiranje, odnosno, naplatu takozvane RTV dobrovoljne takse putem računa za električnu energiju za televiziju (tzv. RTV Herceg-Bosna) koja je, objektivno, privatna i koja nema karakter, niti ima element javnog interesa - pitao je Mašić i dodao:

- Mi već imamo sistem naplate RTV takse za Javni servis i javni sistem RTVBiH, kao i entitetskih televizija, koji se također naplaćuje putem računa za električnu energiju Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB. Zaista, ovo je jedan presedan čime praktično otvaramo pandorinu kutiju da se bilo koja privatna televizijska stanica u BiH obrati, danas Elektroprivreda, sutra BH Telecom, da potpiše sutra s njima ugovor za finansiranje. Tražim hitne odgovore da li je to urađeno, ako jeste, šta su argumenti, a ako nije, šta će uraditi da spriječe zloupotrebe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.