open-navfaktor-logo
search
Zakasnio
Mašić izbrisao objavu na Twitteru: Kako je davanje novca za Čovićevu HAZU preko noći prestala biti izdaja
Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić (SDP) izbrisao je objavu iz marta prošle godine u kojoj izdvajanje novca i Budžeta FBiH za Hrvatsku akademiju znanosti (HAZU) naziva "izdajom".
27.01.2023. u 10:00
get url
text

Mašić je jučer i sam glasao za ono što je nekada nazivao "izdajom", a svoju objavu je obrisao nakon što se ona počela širiti društvenim mrežama.

Federacija BiH, prema budžetu koji je jučer usvojen, finansirat će Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU) i HAZU, a za njih će iz federalnog budžeta biti izdvojeno po 300 hiljada KM. Akademija nauka i umjetnosti BiH iz federalnog budžeta dobit će isti iznos. 

Iz SDP-a su prošle godine upozoravali Vladu FBiH na čelu s Fadilom Novalićem da je davanje novca za HAZU čiji je član i predsjednik HDZ-a Dragan Čović "udaranje po suverenitetu BiH".

Ovuog puta su amandmane na budžet Federacije BiH, a kojima se izdvaja novac i za HAZU, zajedno sa HDZ-om predložili i usvojili zastupnici stranaka "Osmorke" -SDP, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, ZnG, BHI FK. 

Tako je izdvajanje novca za HAZU naprasno prestalo biti "izdaja", pa je Mašić obrisao ono što je pisao prošle godine.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.