open-navfaktor-logo
search
Niko se još nije sjetio
Maska za Tetu razapetu, a za Tita nema ni maske ni "mokrog postupka"
Teta razapeta je nedavno dobila masku za lice po uzoru na mnoge Sarajlije koji ovih dana hodaju gradom pod maskama zbog zagađenja zraka
20.01.2020. u 18:15
get url
text

U Sarajevu humora nikad ne manjka, pa tako nije ni ove zime tokom zagađenja zraka. 

Da su beskrajno duhoviti, Sarajlije su pokazale i na primjeru skulpture kod Doma mladih, poznate kao Teta razapeta. 

Naime, Teta razapeta je nedavno dobila masku za lice po uzoru na mnoge Sarajlije koji ovih dana hodaju gradom pod maskama zbog zagađenja zraka. 

S druge strane, najpoznatija statua u gradu, ona Josipa Broza Tita u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu, nije dobila "zaštitu".  Valjda se još niko nije sjetio.  

Čini se kako se niko nije mjesecima sjetio ni da primjeni "mokri postupak" na Brzovoj statui, za razliku od septembra kada se Vlada KS na Facebooku čak hvalila time da su radnici KJKP Rad oprali statuu prilikom čišćenja Kampusa. I od septembra je očito više nisu prali. 

Inače, "mokri postupak" koji se primjenjuje kao dio kantonalnog ekološkog akcionog plana te plana interventnih mjera, podrazumijeva pranje ulica. U najkraćem, ovo je postupak posipanja ulica kalcij-hloridom, a radi se kada je temperatura u minusu ispod pet stepeni. 

Prvi čovjek Kantona Sarajevo, premijer Edin Forto, očito smatra kako građani nisu svjesni koliko je veliki problem zagađen zrak?! Tako je danas nakon sastanka sa stranim ambasadorima izjavio da je jedan od "najvećih problema u impelentaciji i pomoći građanstvu na ovom polju, podizanje svijesti o samom problemu".

Čini se da su građani više nego svjesni problema. Čak su i Tetu razapetu "zaštitili".

Statua Tita danas i u septembru

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.