open-navfaktor-logo
search
Inženjerska jedinica OSBiH
Mašović: Radovi na prilaznom putu i platou u kampu Lipa su pri kraju
Pripadnici inženjerijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) pri kraju su radova na sanaciji prilaznog puta i uređenju platoa za uspostavljanje kontejnerskog naselja za smještaj migranata u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća, potvrdio je za Faktor generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH.
08.02.2021. u 20:26
get url
text

- Prilazna komunikacija je otprilike u završnoj fazi, kao i uređenje platoa za uspostavljanje kontejnerskog naselja. Očekujemo u narednih dva do tri dana da bude sve završeno i riješeno u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH - kazao je.

Prema njegovim riječima, OSBiH ima adekvatnu mehanizaciju s kojom te radove u potpunosti mogu uraditi u skladu sa zahtjevima koji su im postavljeni.

- Tu zaista nije riječ o nekim posebno specifičnim zahtjevima, s obzirom na to da smo mi daleko od neke teže aktivnosti, te po tom pitanju nije ništa zahtjevno za OSBiH. Ako govorimo o broju pripadnika OSBiH koji je angažiran na ovim radovima, on varira. Riječ je o ukupno 12 mašina, od raznih vrsta inženjerskih mašina, do kamiona za prijevoz, utovar, istovar i sve ostalo, te apsolutno sve teče po planu - istakao je Mašović.

Dodao je da OSBiH nema nikakve zakonske nadležnosti kada je u pitanju uspostava kampa, te kontrola ili nadzor nad migrantima.

- To su aktivnosti koje su u nadležnbosti drugih policijskih agencija i institucija države BiH. Mi imamo svoje vrlo jasno propisane i definisane zadatke i po završetku ovoga nećemo ostati na Lipi, vraćamo se nazad na svoju matičnu lokaciju. Što se tiče dodatnih zahtjeva, sad zasad nismo imali nikakvih. Eventualno, ako bi prema nama bili upućeni neki dodatni zahtjevi, naravno, oni će biti upućeni prema Predsjedništvu BiH na donošenje neke eventualne nove odluke o angažmanu i, ukoliko se donese odluka, mi smo u svakom slučaju spremni da sve odluke koje se donesu sprovedemo u praksi na najbolji mogući način - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.