open-navfaktor-logo
search
Ekshumacija
Masovna grobnica otkrivena u dvorištu pravoslavne crkve u Novom Goraždu
Nekompletni posmrtni ostaci najmanje šest osoba ekshumirani su iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Donje Sopotnice u općini Novo Goražde, tačnije u dvorištu pravoslavne crkve Svetog Georgija.  
13.11.2023. u 12:01
get url
text

FOTO: INOBiH

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara te je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici.

FOTO: INOBiH

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci su prebačeni u kosturnicu JKP "Sveti Marko" Istočno Sarajevo, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska  i kriminalističko – tehnička obrada, kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije posmrtnih ostataka uz pomoć DNK analize.

VEZANI TEKST - Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje šest osoba u Novom Goraždu

Procesom ekshumacije na terenu rukovodilo je Tužilaštvo BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе Bosne i Hercegovine, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, stalni sudski vještak - patolog, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policajci PS Novo Goražde koji su osiguravali lokaciju i pružali krim - tehničku podršku, saopćio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.