open-navfaktor-logo
search
"Ubumuntu" 
MC Srebrenica o Danu sjećanja na genocid nad Tutsima: Da se nikada nikome ne ponovi Bosna i Ruanda
Istraživači i članovi tima Memorijalnog centra Srebrenica danas su dali svoj doprinos obilježavanju 7. aprila - Međunarodnog dana sjećanja na genocid nad Tutsima u Ruandi.
07.04.2021. u 14:16
get url
text
Poruka Ruandi
Poruka Ruandi

Fotografijom na kojoj osam članova tima nosi slova riječi "ubumuntu" poslali su poruku solidarnosti, pridruživši se obilježavanju ovog važnog datuma za Ruandu, ali i za cijeli svijet.

- Pojam "ubumuntu", koji se izgovara bez slova "t", nema svoj tačan prevod na engleski, a znači dobrota, ljubav, čovječanstvo ili dobro srce. Stanovnici Ruande ga koriste u dnevnom govoru, a u kontekstu genocida i sjećanja na genocid ova riječ se koristi u procesu obnove "dobrote srca" u Ruandi. Također, po okončanju 100 dana žalosti, u Ruandi se održava kulturni događaj pod ovim nazivom koji uključuje muzičke, kulturne događaje, čitanje poezije i ples. Na neki način, iskustvo Tutsa u Ruandi nas uči potrebi obraćanja novim generacijama, slavljenja života i prepoznavanja dobrote ljudi koji se bore za istinu, dijalog i suočavanje sa prošlošću bez obzira na to kako se zovu i odakle dolaze - pojasnila je portparolka Memorijalnog centra Srebrenica Almasa Salihović.

Kako je saopćeno, u okviru projekta "Istina, dijalog, budućnost", koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Memorijalni centar Srebrenica je proširio mrežu partnera u Ruandi, a posebno se ta saradnja pokazala značajnom kroz humanitarnu akciju za stanovnike opkoljenog Banguija (Centralnoafrička Republika) sa Aegis Trustom te kroz partnerstvo sa Memorijalnim centrom Kigali.

- Stojimo uz vas u vašem radu da izgradite "ubumuntu" u Ruandi, te naše molitve i srca su uz vas, sada kada počinjete dugi period od 100 dana žalosti i sjećanja na žrtve genocida u Ruandi. Bošnjaci i Tutsi, kao narodi koji su preživjeli genocid, tako su daleko, a tako blizu - spaja ih iskustvo, borba protiv zaborava, ali i spremnost da uvijek ističu važnost dijaloga, izgradnje mira i djelovanja da se nikada nikome ne ponovi Bosna i Ruanda - poručili su članovi i članice tima Memorijalnog centra Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.