open-navfaktor-logo
search
Dokument
MC Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida u ruskom medijskom prostoru
Memorijalni centar Srebrenica objavio je danas izvještaj pod nazivom "Negiranje genocida u Srebrenici u ruskom medijskom prostoru".
07.07.2023. u 12:06
get url
text

Ovaj izvještaj je rađen u saradnji sa Austrijskom službom u inostranstvu (Austrian Service Abroad), a za potrebe ovog dokumenta je rađeno istraživanje čak 23 godine unazad kako bi se ustanovio broj negiranja genocida u Srebrenici od ruskih političara, nezavisnih istraživača, ali i zvaničnih organa Ruske Federacije. Također, izvještaj prati narative koji su se koristili u kontekstu genocida u Srebrenici i njihov razvoj kroz vrijeme.

Pored, široj javnosti najpoznatijeg negiranja genocida u Srebrenici od ove zemlje – ulaganja veta Rusije na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2015. godine, izvještaj analizira izjave pojedinaca i pisanje medija u vezi negiranja ili minimiziranja genocida, prateći kontekst, korišteni jezik i način pisanja o genocidu u Srebrenici. Metodologija korištena za prikupljanje i analizu podataka ista je ona koja se koristi za Izvještaj o negiranju genocida koji Memorijalni centar Srebrenica objavljuje godišnje od 2020. godine.

Ovaj dokument jasno precizira u kojim periodima je došlo do naglog porasta negiranja genocida u Srebrenici od ruskih zvaničnika i medija, kao što je vrijeme kada su otkriveni zločini u ukrajinskom gradu Buči 2022. godine, a za koje postoje jake indicije da ih je počinila ruska vojska.

Autorica ovog izvještaja Marina Maier, mirovna službenica Austrije u inostranstvu i šef obrazovnog odjela Austrijske službe u inostranstvu, radila je u Memorijalnom centru Srebrenica od marta do jula 2023. godine. Radom na ovom dokumentu je doprinijela istraživačkoj bazi Memorijalnog centra Srebrenica, koja u posljednje tri godine broji sve više samostalnih istraživačkih publikacija i izvještaja.

Takva istraživanja jednostavno do sada nisu bila urađena. Važno je da ove informacije budu dostupne ljudima u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i međunarodnoj zajednici.  Treba naglasiti da važnost narativa poricanja u masovnim medijima i uticaj koji oni stvaraju na društva ne treba potcijeniti, posebno u ovakvim vremenima dezinformacija. Ovaj izvještaj naglašava važnost promovisanja tačnih i nepristrasnih narativa koji podržavaju integritet historijskih zabilješki.

Edin Ikanović, urednik izvještaja, značajno je uključen u izradu Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici, čije se treće uzastopno izdanje očekuje krajem jula ove godine. Monica Hanson-Green, urednica i lektorica verzije izvještaja na engleskom jeziku, sa Memorijalnim centrom Srebrenica radi na izradi Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici od 2020. godine kada je prvi put objavljen.

Memorijalni centar Srebrenica će u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama nastaviti vršiti monitoring negiranja i minimiziranja genocida u Srebrenici, kako bi se oslobodio javni prostor od govora mržnje i lažnih sadržaja, saopćio je MC Srebrenica. Izvještaj "Negiranje genocida u Srebrenici u ruskom medijskom prostoru" možete preuzeti i pročitati na bosanskom i engleskom jeziku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.