open-navfaktor-logo
search
Podnijeli zahtjev
Medak: Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora
Institut za mjeriteljstvo BiH u skladu s Pravilnikom o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama imenuje laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila u području zakonske metrologije, a sve laboratorije koje se bave verifikacijom mjerila moraju biti imenovane i nadzirane za svoj opseg rada od Instituta za mjeriteljstvo BiH, kazao je za Fenu direktor Instituta za akreditiranje BiH (BATA) Željko Medak.
14.11.2020. u 09:55
get url
text

Kako je pojasnio, jedan od uvjeta da bi laboratorija bila imenovana jeste da je akreditirana od Instituta za akreditiranje BiH u skladu sa zahtjevima standarda Evropske unije za određenu oblast.

- Institut za akreditiranje BiH provodi postupke akreditiranja tijela za ocjenu usklađenosti u skladu s njihovim zahtjevom i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH. Rad Sistema akreditiranja Bosne i Hercegovine zasniva se između ostalog i na principu dobrovoljnog karaktera pristupanja akreditiranju - dodao je Medak.

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine provodi postupke akreditiranja tijela za ocjenu usklađenosti i u ovom području rada odnosno inspekcije medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17020:2013, njihovim zahtjevom (predmeti inspekcije na koji se odnosi zahtjev) i pravilima Sistema za akreditiranje u BiH.

Na pitanje za koja područja rada i podpodručja je akreditiran Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Sarajevo, Medak kaže da trenutno Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A posjeduje akreditaciju broj IN-123-01 od 08.07.2019. godine, izdatu od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine.

To je akreditacija, izdata od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine, za inspekciju mjerila krvnog pritiska i medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja, konkretno defibrilator i terapeutski ultrazvuk (detaljno područje akreditacije možete pogledati na našoj web stranici www.bata.gov.ba).

- Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A nije akreditiran za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora - naglasio je Medak.

Kako je naveo direktor Medak, Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. je 16. oktobra podnio zahtjev za proširenje područja akreditacije, između ostalog i za medicinske uređaje respiratore, a postupak proširenja područja akreditacije je trenutno u fazi preispitivanja zahtjeva s aspekta područja rada i resursa Instituta za akreditiranje BiH.

"Akreditiranje" je stručna procedura kojom se preko dodijeljene akreditacije formalno priznaje da je neko tijelo ili osoba kompetentna za obavljanje određenih zadataka u području ocjenjivanja usklađenosti, a "verificiranje" mjerila ili referentnih materijala je niz postupaka kojima se utvrđuje da li mjerilo ili referentni materijal ispunjava propisane mjeriteljske zahtjeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.