open-navfaktor-logo
search
Mektić o migrantima
"Medeno Polje je biznis, Vučjak je bespotrebno pravljen i sada 'uvaljen' nama"
Za uspostavljanje migrantskog centra potrebno milion i po do dva miliona eura, "sutra kad se završi, to ostane privatniku", plus renta od nekoliko desetaka hiljada eura mjesečno, kazao Mektić
29.10.2019. u 16:50
get url
text

Govoreći o aktivnostima koje se sprovode na iznalažnju lokacije za smještaj izbjeglica, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je podsjetio na stav Evropske komisije da neće da finansira privatne objekte. Kako je objasnio, za uspostavljanje migrantskog centra potrebno je od milion i po do dva miliona eura. 

- Sutra kad se to završi, to ostane privatniku. Plus renta od nekoliko desetaka hiljada eura mjesečno. Vlasnik Sedre prima veliku rentu i sada Vlada Unsko-sanskog kantona šalje prijedlog za Medeno Polje, gdje je isti vlasnik. Je li realno da mi damo 80.000 eura mjesečno. To je postao biznis. Ja sam čitao reakcije tog čovjeka, vlasnika Sedre, koji je rekao da bi prvu godinu dao besplatno. Ali vidite računicu: U prvoj godini treba investirati dva miliona eura u objekt: Neka to podijeli na 12 mjeseci, pa će vidjeti da je to više od 100.000 eura mjesečno. Pa nismo naivni - kazao je Mektić. 

On je naveo da države u okruženja niti u Evropi ne rentaju privatne objekte za smještaj migranata.

Kako je kazao, vlasti na državnom nivou su svezane ruke kada je u pitanju iznalaženje adekvatne lokacije. Kako je objasnio, u državnom vlasništvu je perspektivna vojna imovina, ali je koristi Ministarstvo odbrane, dok je ona neperspektivna dodijeljena entitetima, kantonima, općinama. Kako je kazao, ni jedna lokalna zajednica ne dozvoljava da u njihovim objektima budu smješteni migranti.  

- Imamo razgovora o nekoliko lokacija. I danas smo na terenu. Prije nekoliko dana sam imao vrlo dobar sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem, koji je obećao da će se on lično angažovati, barem kada je u pitanju ona imovina koja je u vlasništvu Federacije, da nam to, odlukom Vlade, prenese na korištenje. Tad ćemo praktično steći pravo raspolaganja - kazao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.  

Migrantski centar za koji se traži lokacija, objasnio je on, služio bi za rješavanje problema centra Vučjak nadomak Bihaća. Kada se riješi problem Vučjaka, kazao je Mektić, situacija će, faktički, biti stabilizirana.

- Problem je što je divlji kamp na Vučjaku napravljen samoinicijativno. Bespotrebno je pravljen i sada "uvaljen" nama da rješavamo - kazao je Mektić u svom stilu, dodavši da se u sve umiješala politika, međusobni politički sukobi...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.