open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Medicinari HNK izašli na ulice: Čekamo da Vlada provede obećano u protivnom desit će se šatori i još masovniji protesti
Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) danas su izašli u do sada najmasovniju protestnu šetnju na kojoj su još jednom pozvali Vladu HNK da prihvati njihove zahtjeve, a to je potpisivanje novog kolektivnog ugovora te povećanje plaća za 30 posto.
06.11.2023. u 15:52
get url
text

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici u HNK stupili u generalni štrajk

Više od 4.000 radnika u zdravstvu HNK u generalnom je štrajku od 2. novembra nakon što su cijelo ljeto pozivali vlast u ovom kantonu da sjednu za sto i dogovore povećanje satnice od 2,30 KM, koja je, prema riječima Ivice Anića, predsjednika Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, niža i od zakonski propisane u Federaciji BiH koja iznosi 2,31 maraka.

Dan poslije početka štrajka (3. novembar) predstavnici sindikata održali su sastanak sa Vladom HNK, no kako kaže Anić, bez konkretnog dogovora.

- Dogovor je bio da će sindikat danas Vladi dostaviti svoj protokol o pregovaranju kojeg će oni potpisati te da će danas Vlada sazvati hitnu telefonsku sjednicu na kojoj će ga prihvatiti. Oni su se ujedno i obavezali, premijer HNK Nevenko Herceg, zamjenik ministra zdravstva Toni Vujica te ministar finansija Adnan Faladžić, na press konferenciji građanima su dali obećanje da će za manje od 20 dana potpisati kolektivni ugovor i da će to biti do sada najbolji ugovor. Mi smo danas na protestnoj šetnji ponovili naše zahtjeve i citirali njihove riječi. Već je plan da se u srijedu i četvrtak sastanu pregovarački timovi gdje će se ponuditi i prijedlog sindikatu i pokušati usaglasiti stavovi te potpisati kolektivni ugovor - kazao je Anić danas nakon protestne šetnje.

Ponovio je kako Vlada mjesecima nije odgovarala na dopise sindikata i nije se držala zakonske procedure pregovaranja mirovnog vijeća što je i dovelo do toga da zdravstveni radnici stupe u generalni štrajk.

 VEZANI TEKST - U Hercegovini 4.000 radnika u zdravstvu od četvrtka u štrajku: Kolege u Sarajevu imaju za 300 KM veće plaće

- Vlada je adresa, samo je trebala ranije učiniti ovo što sada čini, pozvati sve relevantne faktore i s njima iznaći rješenje. Na kraju, mi ćemo sa Vladom HNK potpisati kolektivni ugovor, a ne sa poslodavcem kojeg oni spominju - naglašava Anić.

Dok se dogovor ne postigne, generalni štrajk traje u svim zdravstvenim ustanovama u HNK. Peti je dan kako zdravstveni osiguranici u ovom kantonu, osim hitnih slučajeva i životno ugroženih pacijenata, ne mogu dobiti zdravstvenu uslugu.

- Štrajk se provodi u punom kapacitetu. Pozivam građane da se strpe, nadamo se da će Vlada, kako je i obećala, ovu agoniju što prije završiti. Svjesni smo mi da pacijenti najviše ispaštaju, zato smo pola godine i pozivali na dogovor, ali nije bilo sluha. Ono što mi tražimo je minimum, očekujemo potez Vlade, čim se to desi prekidamo generalni štrajk i radimo u punom kapacitetu. Ukoliko do toga ne dođe mogu se ponovo desiti šatori i još masovniji protesti - poručio je Anić.

U poslijepodnevnim satima stogla je informacija da je Vlada HNK na hitnoj telefonskoj sjednici, a na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojila Odluku o pokretanju postupka pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.