open-navfaktor-logo
search
Računi blokirani
Medicinari iz Konjica blokirali put M-17: Traže isplatu plaća za august, septembar i oktobar
Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic blokirali su magistralnu cestu M-17, nezadovoljni što računi ovih ustanova još uvijek nisu deblokirani zbog čega radnici nisu dobili plate za august, septembar i oktobar.
03.12.2021. u 13:06
get url
text

Kako su najavili, tokom blokade će propuštati isključivo vozila hitne pomoći i automobile pod pratnjom. Cesta će danas, kako je najavljeno, biti blokirana do 14 sati.

- Nažalost, do danas nismo dobili nikakav odgovor o deblokadi. Danas je 3. decembar i trebali smo dobiti plaću za deveti mjesec. Očigledno je da nema volje i želje. Od Porezne uprave smo dobili informaciju da je sve prebačeno na nivo Federacije BiH, a ministrica Jelka Milićević je odbacila zahtjev. Sada se ide prema premijeru i Vladi Federacije BiH. Oni treba da sjednu i deblokiraju naše račune. Naša djeca su gladna. Na posao idemo trošeći svoje resurse. Tehnička sredstva u ustanovama su nam pri kraju i brzo može doći dan da nećemo imati s čime raditi, te da usluga ne bude adekvatna - izjavio je predsjednik Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic Irfan Jazvin.

FOTO: AA

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković rekao je da je problem Konjica sramota svih nivoa vlasti u zemlji.

- Oni su dozvolili da heroji iz Konjica izađu na ulicu i blokiraju saobraćaj. Nikome nije drago biti na kiši i ledu ovdje, ali smo prisiljeni. Mi smo došli pružiti podršku kolegama koji će istrajati u njihovim zahtjevima. Osnovna egzistencija im je ugrožena i to se mora zaustaviti - rekao je Vuković.

U sindikatima Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic poručili su da će cestu blokirati sve dok se ne deblokiraju računi ovih ustanova, čime bi se stekli uvjeti za isplatu ličnih dohodaka za 320 radnika koji su posljednju plaću primili za juli ove godine.

FOTO: AA

Nakon štrajka upozorenja početkom mjeseca, prije sedam dana pokrenuta je procedura generalnog štrajka, a radnici su u utorak prvi put izašli na ulice te već tad nakratko na istom mjestu blokirali saobraćaj.

Računi su blokirani od Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine zbog dugovanja za doprinose zapolesnih, a ovaj problem je nastao prije 13 godina. U sličnoj situaciji medicinski radnici našli su se i 2011. kada su računi nakon kraćeg vremena, ipak, deblokirani, ali problem sa dugovanjima na ime doprinosa do danas nije riješen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.