open-navfaktor-logo
search
Računi i dalje blokirani
Medicinari iz Konjica: Nadležni šalju poruku da ih nije briga ko će liječiti ljude
- Situacija je ista kao i jučer, a to znači da računi još nisu odblokirani niti smo do ovog trenutka dobili bilo kakvu informaciju da bi se to moglo desiti u toku dana i pod kojim uvjetima – kazala nam je dr. Azra Mušinović, predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic.
21.12.2021. u 13:38
get url
text

Podsjetimo, jučer je nakon sastanka sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije Federacije BiH donesena odluka da će ako se danas ne odblokiraju računi, koje je zbog duga blokirala Porezna uprava FBiH, i ne isplate zaostale plaće, ljekari Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic početi potpisivati otkaze i prelaziti u druge zdravstvene ustanove.

VEZANI TEKST - Konjic: Zdravstveni radnici kreću s potpisivanjem otkaza

- I dalje imamo nadu da će do kraja dana kod nadležnih proraditi svijest, ali da budem iskrena, kako sati prolaze, sve manje smo optimistični - dodaje Mušinović.

Odgovornost na svima

Na ovaj posljednji, očajnički potez, zdravstveni radnici Konjica odlučili su se kako bi animirali nadležne u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da hitno nešto poduzmu i radnicima isplate plaće koje nisu dobili od jula.

- Ako se danas ništa ne učini, bojim se da će time nadležni svim stanovnicima ovog područja poslati poruku da ih nije briga za njih i njihovo zdravlje jer ih neće imati ko liječiti – istakla je Mušinović.

Na pitanje, ko je odgovoran što su se zdravstveni radnici ove dvije ustanove našli u takvoj situaciji, Mušinović odgovara kako je bolje pitanje - "do koga nije"?

- Menadžment, osnivači, Vlada Federacije BiH, svi su odgovorni. S obzirom na to da je osnivač Opće bolnice Konjic Hercegovačko-neretvanski kanton neke svoje zahtjeve prebacio na Vladu FBiH, konkretno za deblokadu računa, tako da su odgovorni svi, od dna do vrha – naglašava Mušinović.

Zdravstveni radnici iz Konjica ne odustaju od svojih zahtjeva, a traže deblokadu računa ove dvije ustanove te isplatu četiri zarađene plaće.

- To su dva minimalna uvjeta bez kojih nećemo u dalje pregovore. Kad se oni ispune, možemo pričati o otpočinjanju razgovora koji će doprinijeti rješavanju problema finansiranja naših ustanova, strožije kontrole menadžmenta, većeg učešće od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, do osnivača, te veće aktivnosti u rukovođenju tim ustanovama. Očigledno je da nas je pasivnost i očekivanja da se drugi pobrinu za sve dovela do problema. Mi smo odgovorni zdravstveni radnici, čiji je zadatak da brinu o zdravlju stanovništva. Svoje plaće pošteno smo zaradili, ali ih nismo dobili. Već dugo upozoravamo i moljakamo da nam se isplati naše, ali ovako dugo to raditi bez ikakvog odjeka, zaista je nevjerovatno – dodaje Mušinović.

Ranije je za Faktor dr. Dženan Lepara, direktor Opće bolnice Konjic, iznio podatak da dug ove ustanove prema Poreznoj upravi iznosi 5.300.000 KM, dok je naslijeđeni dug 6.100.000 maraka. No, zdravstveni radnici ističu "kako menadžment stalno potencira kako nemaju dovoljno sredstava, ali da oni ne znaju – da li je to opravdano ili ne".

VEZANI TEKST - Lepara o štrajku zdravstvenih radnika u Konjicu: U mizernom smo položaju, pitam se dokle će nas ovako držati

- Šta i o čemu je menadžment razgovarao sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, mi ne znamo, sve saznajemo iz medija. Na drugim je institucijama da ocijene, od kontrole Zavoda jer oni imaju pravo da traže kontrolu utroška vlastitih sredstava, do kontrole osnivača, kako menadžment troši novac. To je njihov posao i zbilja me ljuti prebacivanje odgovornosti na radnike da oni moraju ići okolo i propitivati kakvo je poslovanje ustanove – kaže Mušinović.

Poštuju zakon

Podsjetimo, zdravstveni radnici u Konjicu svoja prava tražili su i na ulici, a 26. novembra stupili su u generalni štrajk, nakon čega su blokirali i magistralni put u Konjicu. No, kako niko od nadležnih nije reagirao, 15. decembra prekinuli su rad okačivši bijele mantile na kapiju bolnice.

I pored svega, poštujući Zakon o generalnom štrajku FBiH, zdravstveni radnici Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic i dalje liječe pacijente.

- Mi se iskreno nadamo da oni koji su odgovorni za organiziranje zdravstvene zaštite stanovništva na području Općine Konjic shvataju koja je odgovornost na njima i šta znači ostaviti stanovništvo bez zdravstvene usluge?! Mi ćemo raditi sve dok budemo tu, i nakon potpisivanja otkaza, postoji period otkaznog roka. I to ćemo ispoštovati. No, pitanje za nadležne je – ko će liječiti ljude jednom kad nas više ne bude tu – poručila je Mušinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.