open-navfaktor-logo
search
Birani mediji i spinovi
Medijski spektakl i pravosudna trakavica: Dokad će Tužilaštvo BiH zabavljati javnost slučajem "Respiratori"?
"Ročište u predmetu Fadil Novalić i drugi, koje je održano 19. oktobra 2020. godine, bilo je zatvoreno za javnost što znači da informacije u odnosu na ovo ročište, iz Zakonom propisanih razloga, nisu dostupne javnosti".
26.10.2020. u 16:48
get url
text

Ovako je glasio odgovor Suda Bosne i Hercegovine na zvanični upit Faktora o informacijama koje su "procurile" ili je možda bolje reći ciljano plasirane u javnost o kažnjavanju Asima Sarajlića, svjedoka u predmetu "Respiratori" jer, navodno, nije dostavio PIN-kod istražiteljima, koji su mu, također navodno, oduzeli mobilni telefon.

VEZANI TEKST - Istragu nabavke respiratora vode mediji, iz Tužilaštva šute: Da li je sporan susret Kolića i Ganibegovića?

U ovu konstataciju Suda se nikako ne uklapaju posljednji medijski napisi u predmetu "Respiratori", jer saznanja sa ročišta "iza zatvorenih vrata" naprosto vrište sa portala bliskih određenim pravosudnim krugovima, prvenstveno Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

"Istraga je u toku", "u ovom momentu ne možemo saopćiti više detalja", "zbog zaštite istrage ne možemo komentarisati", najčešći su odgovori koje novinari iz ove pravosudne institucije dobiju, ukoliko im nije mrsko gubiti vrijeme tražeći zvaničnu informaciju o bilo čemu, pa tako i o istrazi nabavke kineskih respiratora, a zbog čega su pod istragom premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te Fikret Hodžić, direktor firme Srebrena malina.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, najpoznatiji po izjavi: "Bez komentara"

 

Istovremeno, u pojedinim medijima od početka istrage mogli su se pročitati i najsitniji detalji istrage: ko je saslušan, ko je osumnjičen, gdje se pretresalo, šta se izuzelo, ko se sa kim sastajao, ko će biti uhapšen, ko će biti optužen, kuda ide istraga... Javnost je prosto bombardovana informacijama o ovom, kako će se kasnije na ročištima za pritvor ispostaviti, još uvijek "mršavom" predmetu, barem što se tiče dokaza na kojem radi Tužilaštvo BiH.

VEZANI TEKST - Slučaj "Respiratori": Tužilaštvo nije objasnilo kako su osumnjičeni "profitirali", odbrana tvrdi da je sve montirano

Dokaz za to je da je Sud BiH, i pored velikog pritiska javnosti, odbio pritvoriti osumnjičene, a optužnice još nema.

Nakon što je Sud odbio pritvoriti osumnjičene, u javnosti su plasirane informacije o navodnim pokušajima podmićivanja tužilaca, svako izuzimanje makar jednog papira iz neke od institucija pratile su (odabrane) novinarske ekipe, čitali smo i o "sumnjivim likovima koji prate novinare po sudovima", iako svako ko je ijednom kročio u Sud BiH zna da ne postoje posebne prostorije za publiku i novinare, kao i da je za legitimisanje prisutnih zadužena Sudska policija. Tako je bilo i na ročištu od kojeg se pokušavao inscenirati još jedan skandal. Čitali smo i kako "u ponedjeljak počinje suđenje Novaliću i drugima", iako optužnice nije bilo, niti je podignuta do danas.

Usljed silnih spinova plasiranih u medijima, predmet se vještački drži u fokusu javnosti mjesecima. Istovremeno, tužilačke odluke i dalje nema, pa se opravdano postavlja pitanje da li Tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić na ovaj način sebi pravi alibi u slučaju neuspjeha, da li su u pravu oni koji su govorili da se radi o montiranom procesu za račun politike?

Da se Tužilaštvo BiH u slučaju "Respiratori" ponaša u najmanju ruku neuobičajeno, govori i podatak da je tražilo kažnjavanje svjedoka Sarajlića, što je slučaj dosad nezabilježen u sudskoj praksi.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH zatražilo kažnjavanje svjedoka Asima Sarajlića

Kazao je to i Sarajlićev advokat Nermin Mulalić, koji je i zatražio da na ročištu ne budu novinari. On danas nije želio ili mogao potvrditi informaciju da li je Sud prihvatio prijedlog Tužilaštva da se njegov klijent kazni.

Poznato je da su sudovi širom BiH kažnjavali svjedoke tokom sudskih procesa za lažna svjedočenja, kao i da je ometanje istrage krivično djelo, zbog čega su mnogi hapšeni i procesuirani, ali da je neko u svojstvu svjedoka tokom istrage kažnjen zbog navodne nesaradnje dosad se nije desilo, iako takvo postupanje, kako nam je potvrđeno, ima svoje uporište u zakonu.

Iz Tužilaštva, poslovično, nisu mogli ništa komentirati, uputivši nas da se za informacije obratimo Sudu.

Usljed nedostatka zvaničnih informacija pozvat ćemo se na pisanje probranih medija prema kojima se Sarajlić, navodno, nije protivio da istražitelji u njegovom prisustvu pregledaju njegov mobitel, dok se, kao i njegov branilac, protivio da mu se telefon oduzme, tvrdeći da je takvo postupanje Tužilaštva nezakonito, budući da on ima status svjedoka, a ne osumnjičenog.

Međutim, i dalje ostaje osnovno pitanje, dokad će "Respiratori" biti medijski slučaj, a ne prvenstveno pravosudni? Dokad će se od svega praviti medijski spektakl, a istovremeno i pravosudna blamaža? Dokad će prijatelji tužilaca i drugih čelnika bh. pravosuđa, poput stomatologa, ministara, ugostitelja i sličnih, biti prenosici "senzacionalnih" otkrića do pojedinih redakcija? Hoće li Tužilaštvo BiH, na kraju krajeva, podići optužnicu, a kako su preko odabranih medija najavljivali trebali su to uraditi do početka predizborne kampanje. Ili će Tužilaštvo BiH sapćiti da slučaj zapravo i nemaju? 

I na kraju krajeva, u vezi s posljednjim ročištem, hoće li neko biti kažnjen zbog odavanja informacija koje su trebale ostati iza "zatvorenih vrata" ili će vrata ostati zatvorena samo za pojedine medije i dio javnosti, dok će ostali čitati interpretacije već pomenutih "izvora" - stomatologa, ministara, ugostitelja...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.