open-navfaktor-logo
search
Nebriga vlasti
Medresa u Počitelju u očajnom stanju, glavni imam MIZ Čapljina apeluje: Pustite nas da zaustavimo njeno rušenje
Zgrada Šišman-pašine medrese u Počitelju u očajnom je stanju i prijeti joj totalno urušavanje. Sudbina ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, izgrađenog 1664. godine, zavisi od lokalnih vlasti u Čapljini, gradu kojem zvanično pripada.
02.10.2023. u 20:43
get url
text

No u Gradskoj upravi Čapljine danas nisu našli vremena da odgovore na naša pitanja, a prije svega, zbog čega godinama traje maćehinski odnos prema medresi.

Podsjetimo, Šišman-pašina medresa je vakuf Islamske zajednice, konkretnije Medžlisa islamske zajednice Čapljina, što je za Faktor potvrdio i glavni imam MIZ Čapljina Adem efendija Šuta.

- Pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, u programu tzv. nacionalizacije, sprovođene od tadašnjih komunističkih vlasti, počiteljska medresa biva oduzeta od Islamske zajednice, a nešto kasnije biva stavljena u službu preduzeća UIT Čapljina (Ugostiteljstvo i turizam Čapljina). Nakon rata i raspada Jugoslavije medresa u Počitelju postaje predmet zanimanja aktuelne vlasti (HDZ-a), a 1998. godine pokreće se postupak da se medresa stavi u službu novoosnovanog preduzeća KUK d.o.o.

KUK d.o.o. se nelegalno upisuje kao vlasnik počiteljske medrese iako je 2016. godine pokrenut spor kako od Islamske zajednice tako i od državnog pravobranioca Bosne i Hercegovine. U više navrata oni u čijoj je trenutnoj nadležnosti pokušavali su prodati medresu na raznoraznim biznis forumima, ali zbog zabilješke (da se vodi postupak) na nelegalnom posjedovnom listu i pravovremene reakcije, medresa nije gurnuta u još veći ambis. Gradsko vijeće koje jedino može donijeti odluku da sad postojeću medresu dodijeli na upravljanje jedinom ispravnom vlasniku, odnosno Islamskoj zajednici to godinama odbija jer većina koju čini HDZ to upravo zbog raznih "talova i koristi" pojedinih tajkuna odbija da usvoji – kaže Šuta.

Medresa se sastoji od šest prostorija zasvođenih kupolama, grupiranih sa dvije strane dvorišta. Izgledom je mamac za brojne turiste, koji je samo mogu posmatrati sa stepenica, jer godinama nije dozvoljen pristup objektu.

- Medžlis Islamske zajednice Čapljina uz pomoć viših instanci Islamske zajednice, prije svih Muftijstva mostarskog i Vakufske direkcije, ulaže maksimalne napore za povrat vakufske imovine u Počitelju kao i na obnovi i održavanju vakufskih objekata. Pokušavali smo i na dobrom smo putu, tako ću reći, da makar dobijemo nekakvu dozvolu od ovih malo većih organa, mislim na ministarstva koja imaju ingerenciju nad Počiteljem. To su tri-četiri ministarstva, od komisija, da makar pokušamo medresu zaštititi od totalnog rušenja i eventualno ako uspijemo isposlovati neke dozvole i saglasnosti da krenemo u obnovu medrese. Ako je ne možemo dobiti u posjed, dajte pustite nas makar da je sačuvamo od rušenja, odnosno da je pokušamo revitalizirati.

Ako znamo koliki značaj ta medresa ima, ne samo za nas, nego za cijelu državu, tu su sredstva najmanji problem. Problem su dozvole, odnosno saglasnosti da mi kao titulari je sačuvamo od totalne propasti. Ponavljam, ako ne može, ili ne daju u posjed, onda pustite nas makar da zaustavimo njeno rušenje, odnosno da je makar mijenjanjem krovne konstrukcije zaštitimo od daljnjeg rušenja i propadanja. Samo nas pustite, ona pripada titularima, i tako će jednom biti, hoće li biti za godinu ili sto, vidjet ćemo – poručuje Šuta.

I slavni bosanski slikar Safet Zec godinama apeluje da se spasi medresa u Počitelju, kao i da se povede više brige o Počitelju, jedinstvenom gradiću koji je muzej na otvorenom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.