open-navfaktor-logo
search
Mještani u strahu
Medvjed u selu kod Sanskog Mosta razvalio ogradu, ušao u dvorište i počastio se medom i kruškama
Mještani podgrmečkih sela na području Općine Sanski Most u strahu su od medvjeda koji su, kako kažu u šali, postali domaće životinje.
21.07.2023. u 08:38
get url
text

Da je tako, svjedoči i primjer Miće Mudrinića, mještanina sela Dabar, kojem je medvjed ovih dana polupao košnice i počastio se nezrelim voćem, pišu Nezavisne.

Vlasnik kaže kako je jučer kući došao iz Banje Luke, gdje u poslijeratnom periodu živi te da ga je dočekala razvaljena ograda.

- Prvo sam pomislio da je neko udario autom, a kada sam pregledao imanje, shvatio sam šta se dogodilo. Možete zamisliti kakva je snaga bila potrebna da se polomi željezni direk i pogužva ograda, nakon čega je ušao i u dvorište - kaže Mudrinić.

Na meti medvjeda bile su i košnice u kojima Mićo nije zatekao puno meda, s obzirom na to da je protekla sezona bila slabija, a vlasnik kaže kako ih je medvjed razlupao desetak.

Potom se uputio u voćnjak i dao u berbu još nedozrelih jabuka i krušaka.

Mudrinić kaže kako je medvjed pri tome pokazao nevjerovatne penjačke sposobnosti.

Ovaj podgrmečki domaćin kaže kako je u proteklom periodu imao nekoliko susreta s medvjedom te dodaje kako je jedan bio posebno kritičan.

Dodaje da ga je medvjed iznenadio dok je zatvarao ogradu, a susret s šumskom grdosijom, kako navodi, nikada neće zaboraviti.

- Kada sam se okrenuo, ugledao sam ga na putu, bio je ogroman i približavao mi se korak po korak. Zaledio sam se od straha, brže-bolje zatvorio sam kapiju i počeo udarati o nju željeznim lancem s katancem. On je zastao, uzdigao se na zadnje noge, potom se okrenuo i otišao - prisjeća se Mudrinić.

Nada se kako će mu šteta koju mu je pričinio medvjed biti nadoknađena, ali dodaje kako su malobrojni stanovnici ovoga kraja u strahu jer su se medvjedi namnožili u velikom broju i susreti s njima su svakodnevni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.