open-navfaktor-logo
search
Najveća parcela
Medžlis IZ Bihać: 60 dunuma vakufskog zemljišta zasijano heljdom i sojom
Jedan od gradova u Bosni i Hercegovini koji je bio posebno bogat vakufima je svakako grad Bihać.
29.04.2020. u 07:30
get url
text

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Bihać prof. Samir Bećirspahić ističe da je Medžlis IZ Bihać u proteklom periodu strateški radio na zaštiti vakufa kroz uknjižbu vakufske imovine u katastar, i za to su dobili posebna priznanja vakufske direkcije.

- Zaključno sa 2019. godinom sva vakufska imovina kojom upravlja Medžlis IZ Bihać je uknjižena kao imovina Islamske zajednice u katastru čime smo administrativno zaštitili vakufsku imovinu od uzurpacije. Svakako da dugujem svoju veliku zahvalnost gradskoj upravi Grada Bihaća koja nam je u tome mnogo pomogla, te vakufskoj direkciji od kojih smo dobili posebnu pohvalu i zahvalnost za izuzetno vrijedan projekat kojeg smo uz Božiju pomoć realizovali - ističe predsjednik Medžlisa IZ Bihać.

Pored ovog projekta predsjednik Medžlisa ističe novosagrađenu upravnu zgradu Medžlisa koja će biti multifunkcionalna i biti na usluzi organima Medžlisa, imamima, džematlijama i na usluzi svima koji imaju dobre i progresivne ideje.

Jedna od najperspektivnijih vakufskih nekretnina pri Medžlisu IZ Bihać je svakako Bakšaiška otoka (Ribića otoka) koja se nalazi na adi, a koju okružuje bajkovito lijepa rijeka Una. Ta parcela ima preko 100 dunuma i svojom lokacijom i blizinom samom centru grada otvara brojne perspektive budućeg razvoja Medžlisa IZ Bihać.

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić ističe da je ova nekretnina ustvari vakuf bihaćke medrese koja je sedamdesetih godina prešla u vlasništvo Medžlisa IZ Bihać zaslugom velikog dobrotvora i dugogodišnjeg predsjednika Odbora Islamske zajednice Bihać Sadik-ef. Ribića.

- Radi se o vakufu koje je bilo u vlasništvu bihaćke medrese preko stotinu godina nakon čega je prešla u vlasništvo Medžlisa IZ Bihać. Posebnu zaslugu za ovaj vakuf je imao Sadik ef. Ribić, koji je bio upravnik bihaćke medrese do 1946. godine. Kako bi sačuvao ovaj vakuf, on je dao ovaj vakuf na upravljanje gradskom zemljoradničkom dobru gdje se kasnije i zaposlio i sve vrijeme svoga života je nadgledao ovaj vakuf i spriječio njegovu uzurpaciju kroz razne reforme koje su imale za cilj da uzurpiraju svu vrijednu vakufsku imovinu - naglašava Mensur ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać.

Bećirspahić ističe da je ova nekretnina iskorištena u proteklim godinama za poljoprivredu, te da je ugovorni zakup istekao 2019. godine, nakon čega je rukovodstvo Medžlis IZ Bihać odlučilo da u narednom periodu direktno vodi brigu o toj perspektivnoj imovini Islamske zajednice.

- Što se tiče Bakšaiške otoke to je jedna od najvećih vakufskih parcela u cijeloj Krajini u jednom komadu, nalazi se nedaleko od centra grada, ima preko sedamdeset zasada oraha i do sada je se iznajmljivala i koristila za zasadu jagodičarskog voća. Prvobitni projekat koji je spreman i za koga smo tražili potencijalne investitore je bio sportsko-rekreativni i turistički kompleks. Nažalost, pojavila se pandemija i privremeno smo ovaj projekat stavili na čekanje - kaže predsjednik Medžlisa.

Ova parcela je zasijana heljdom i sojom, 30 dunuma heljde i 30 dunuma soje i tako do boljih vremena ovaj vakuf će se iskoristi kroz poljoprivredu.

Neposredno pred mjesec ramazan imami Medžlisa IZ Bihać su u nekoliko navrata dali svoj doprinos i cjelodnevnim čišćenjem ove lokacije stavljali je u funkciju za daljnje obrađivanje. Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić ističe taj primjer imama kao hvale vrijedan i svakako primjeran kako se na brižan i zaštitnički način treba odnositi prema vakufu i prema unapređenju vakufske imovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.