open-navfaktor-logo
search
Sporni zaključak Vlade FBiH
Mehić: Drljača umjesto da brine o penzionerima, podržao je Milićević na našu štetu
Savez udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine čeka odgovore premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače na protestna pisma koja su im uputili 30. jula u ime više od 400.000 penzionera, a zbog posljednjeg zaključka Vlade FBiH koji se tiče usklađivanja penzija od 1. augusta, a koji, kako tvrde, ide na štetu ove populacije.
03.08.2020. u 13:58
get url
text

Penzioneri su očekivali od 1. augusta usklađivanje penzija za 2,8 posto, koja uključuje i retroaktivnu isplatu na penzije od januara do augusta, a što je 19. juna obećao premijer FBiH Fadil Novalić. Međutim, tako ne glasi zaključak Vlade FBiH od 29. jula, gdje stoji da se povećanje ne odnosi na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u Federaciji BiH, a čime bi penzioneri bili oštećeni za četiri mjeseca.

VEZANI TEKST - Mehić: Zavladao je opći haos zbog zaključka Vlade FBiH o usklađivanju penzija, hoće da nas oštete

- Još nam niko ništa nije odgovorio. Istog dana kada smo čuli za sporni zaključak, 30. jula, sazvali smo hitnu sjednicu Upravnog odbora Saveza u proširenom sastavu na kojoj su bili prisutni svi predstavnici kantonalnih saveza udruženja penzionera, a na kojoj smo jednoglasno osudili taj zaključak Federalne vlade. Ne prihvatamo ga i tražimo da Vlada FBiH izmijeni zaključak, tačnije, tražimo povlačenje spornog zaključka - govori nam Mehić i dodaje:

- Protiv retroaktivne isplate od januara bila je federalna ministrica Jelka Milićević, a uz nju je bio i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, što zabrinjava jer Drljača je taj koji treba da brine o penzionerskoj populaciji. Zapravo, to govori o onima koji na svakom koraku pokušavaju da ruše Vladu FBiH. Od odgovora koje dobijemo od Novalića i Drljače, a ako imaju sluha odgovorit će, zavisit će naši daljnji koraci.

Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić nam je rekao da je Vlada FBiH sa dodavanjem zaključka da se u periodu važenja tzv. korona zakona preskače usklađivanje, napravila konfuziju.

- Takav zaključak je nezakonit, pa prema tome se ne može ni provesti. Očekujem da Ministarstvo rada i socijalne politike, koje je na intervenciju Ministarstva finansija, i predložilo dopunu zaključaka sa tim zaključkom, hitno Vladi uputi prijedlog da se taj zaključak briše. Usklađivanje će biti za cijelu 2020.godinu jer je samo to zakonito - rekao nam je Krnjić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, uprkos našim podsjećanjima na pitanja koja smo uputili, nije odgovorio zašto se usklađivanje veže za stanje nesreće, a što ide na štetu penzionera. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.