open-navfaktor-logo
search
Problemi penzionera
Mehić: Iz Vlade FBiH i dalje nailazimo na zid šutnje, nemaju vremena za nas
Od augusta tražimo da nas prime u Vladi FBiH da razgovaramo o problemima naše populacije. Pod hitno tražimo vanredno usklađivanje penzija, osim najviših, govori Mehić
20.10.2019. u 14:55
get url
text
Redžo Mehić
Redžo Mehić

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH su stava da se penzije do kraja godine moraju još jednom povećati zbog čega od septembra traže sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH. Redžo Mehić, predsjednik Saveza, kaže da do danas iz Federalne vlade nisu našli vremena za njih. Za Mehića je nedopustivo da se, kako je ranije najavio premijer FBiH Fadil Novalić, tek 15. januara povećaju penzije i to samo najniže.

- Od septembra tražimo da nas prime u Vladi FBiH da razgovaramo o problemima naše populacije. Pod hitno tražimo vanredno usklađivanje penzija, osim najviših. Uz puno uvažavanje premijera Novalića, ne može kako je on rekao, da se povećaju 15. januara 2020. godine i to samo najniže. Tada bismo došli u poziciju da najniže budu kao srednje penzije. Tražimo prije Nove godine da ide vanredno usklađivanje penzija, a potom redovno usklađivanje 15. aprila prema Zakonu o PIO-u - govori Mehić.

Federalnu ministricu finansija Jelku Milićević smo upitali da li će uskoro imati sastanak s predstavnicima penzionera u FBiH, s obzirom na to da već više od mjesec traže sastanak s predstavnicima Vlade FBiH, ali odgovor nismo dobili. Kao što nam nije odgovoreno ni da li je moguće vanredno povećanje penzija do kraja godine, a koje predstavnici traže zbog teškog materijalnog stanja ove populacije.

- Po prirodi sam tih čovjek, a po strpljenju su poznati i članovi Upravnog odbora Saveza. Uvažavali smo probleme i okolnosti u kojima se nalazi Vlada FBiH, da se teško konstituiše nova, da su nastupili štrajkovi raznih vrsta. Da je puno i nerealnih zahtjeva od zdravstva i prosvjetnih radnika, ali mi više ne možemo čekati. Nedavno smo ponovo tražili sastanak, da na fin način i argumentima razgovaramo, međutim još nisu našli vremena za nas. Vidjet ćemo. Najprije ćemo reći našim članovima, a njih je više od 200 hiljada, da činimo sve, ali da nailazimo na zid šutnje - rekao je Mehić.

U Federaciji BiH najniže penzije sada iznose 371 KM, a koje prima više od 60 posto od ukupne penzionerske populacije. Zagarantovane penzije su 465 KM, a najviše 2.174 KM. U FBiH je trenutno 420.820 penzionera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.