open-navfaktor-logo
search
Oštar odgovor
Mehić poručio Čengiću: Blokadu penzija zagovaraju političari koji su na državnim jaslama i nemaju ni dana staža na pravom poslu
Nakon što je Irfan Čengić (SDP) zastupnik u Parlamentu FBiH u svom javnom komentiranju političke situacije kazao kako bi se padom Vlade FBiH, koja bi sa sobom povukla blokadu penzija, plaća, Dragan Čović (HDZ) konačno mogao dovesti za pregovarački sto, zatražili smo komentar predstavnika penzionera u FBiH.
08.12.2020. u 21:33
get url
text

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, naglašava da nikada ne može doći do blokade Federacije i da sebi pojedni političari daju za pravo da olako daju nebulozne izjave.

Federacija je institucija, a vlade se mijenjaju

- Naši pojedini bajni političari koji nemaju dana radnog staža u onom poslu, djelatnosti za koju su školovani, nego su sve vrijeme na državnim jaslama daju sebi za pravo da izjavljuju nebuloze. To su isti oni političari koji nisu u stanju za sve  vrijeme dok su na državnim jaslama da se odreknu bilo koje beneficije jer to ne može da prođe. Nikako ne mogu tako olako izjaviti da u slučaju da padne Vlada FBiH da će doći u pitanje isplata penzija i svih ostalih budžetskih korisnika, iz prostog razloga što Vlada FBiH ne čini Federaciju. Naime, Federacija je institucija, prema tome Federacije ima i bit će, a vlade se mogu smjenjivati - naglašava Mehić i dodaje:

"Ali na takav način ucjenjivati i tražiti pad vlade, uz komentar da bi to blokiralo isplate penzija, plaća je čista nebuloza. Pa u tom cilju predlažem, ko god daje takve izjave, da izađe na političku arenu i da se putem svojih simpatizera izbore za ono, za što to toliko imaju ambicija i želje da zasjednu u fotelje. Na kraju, posljednji lokalni izbori najbolje su pokazali šta građani misle i to je nabolji barometar šta građani traže. Prema tome neka dotični gospodin pogleda kako je prošao na lokalnim izborima on i njegova stranka."

Podsjećamo, Čengić je potcrtao da bi možda najbolje bilo da svi SDA i SBB ministri napuste vladu, što znači da bi ta vlada pala i FBiH bi bila blokirana, ali bi možda to natjeralo Dragana Čovića da dođe za pregovarački sto.

Finansiramo se iz članarina, nikome se ne prodajemo

- Ovo bi bio loš scenarij za građane jer stale bi isplate plaća, penzija, a bili bi obustavljeni i mnogobrojni projekti. Vjerujem da će to biti jedina opcija koja bi mogla natjerati Čovića da pregovara jer bi se u tom slučaju uključila i međunarodna zajednica, koja je bila aktivna i u procesu formiranja Vijeća ministara - potcrtao je Čengić.

Mehić podsjeća da Savez udruženja penzionera FBiH broji više od 200 hiljada članova i da se finansiraju isključivo iz članarina.

- Kada govorimo o Savezu udruženja penzionera i njegovoj populaciji, a to je više od 200.000 aktivnih članova, ti ljudi su organizovani u nevladinu organizaciju koja je nestranačka, vanpolitička i djeluje čisto na principima humanitarne pomoći i uzajamne pomoći. I finansira se isključivo iz svoje članarine. Prema tome, nismo nikada bili prodati i nećemo nikada biti bilo kojoj stranci. A bit ćemo za svaku onu koja se bude borila za naš bolji materijalni i zdravstveni položaj - poručio je Mehić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.