open-navfaktor-logo
search
Osjetljiva populacija
Mehić: Tokom isplate penzija poručujem penzionerima da se čuvaju, drže distancu
U Federaciji Bosne i Hercegovine sutra počinje isplata novembarskih penzija. 
04.12.2020. u 20:50
get url
text

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH podsjeća penzionersku populaciju, s obziroma na epidemiološku situaciju, da se strogo pridržavaju propisanih mjera kako ne bi ugrozili sebe i svoje porodice.

- Većina penzionera prima penzije preko banaka, pa mogu koristiti i bankomate. Što se tiče pošta, poštari donose penzije na vrata. Ja vjerujem da u bankama neće biti gužve. Oni koji se ipak odluče na odlazak u banku, neka nose maske, drže socijalnu distancu. Moraju voditi računa o sebi i svojim najbližim, jer ipak su oni vrlo osjetljiva populacija - kazao je Mehić.

Dodaje da će penzije u istom obimu ići i u narednoj godini jer je Vlada Federacije BiH garant isplate.

- Statistike kažu da uprkos posljedicama na ekonomiju koje je uzrokovala korona, nema tolikog pada bruto društvenog proizvoda (BDP). Dakle, neće biti zebnje za penzije ni u idućoj godini, a tu je i redovno usklađivanje - govori Mehić.

Upitali smo da li Savez ima podatke koliko je penzionerske populacije do sada oboljelo od koronavirusa, umrlo.

- Penzioneri su disciplinovane osobe. Prema podacima koje mi imamo za proteklih devet mjeseci, u odnosu na isti period prošle godine, nije posebno povećan broj umrlih penzionera, ali je indikativno da ovo što je umrlo, u vrlo maloj mjeri je od zaraze koronavirusom. Najviše ih je umrlo od posljedica nefunkcionisanja zdravstvenog sistema, jer je čitavu svoju pažnju posvetio COVID-19, a ostavio u sjeni hronične bolesnike, odnosno, penzionere. E to je na indirektan način utjecalo na smrtnost penzionera - ispričao nam je Mehić.

U Federaciji BiH trenutno je 427.964 penzionera.

Najniža penzija iznosi 382 KM, zagarantovana je 478 KM, a najviša 2.174 KM. Za isplatu penzija na mjesečnom nivou neophodno je osigurati 195 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.