open-navfaktor-logo
search
Savez penzionera
Mehić: Tražimo povećanje penzija u FBiH više od pet posto, u suprotnom situacija će eskalirati
Savez udruženja penzionera Federacije BiH traži vanredno povećanje penzija za više od pet posto u FBiH, rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza, naznačivši da se u suprotnom može očekivati eskalacija situacije sa penzionerskom populacijom.
15.08.2021. u 08:25
get url
text

Kaže kako očekuju izjašnjenje Federalne vlade u narednim danima, u suprotnom šalju urgenciju sa rokovima.

Životne namirnice sve skuplje

- Podsjetit ću na naše ranije zahtjeve prema Vladi Federacije BiH koji i dalje stoje, a koji su od 25. juna. Prvo je vanredno povećanje penzija, ne usklađivanje. Nisu htjeli ni da ga pogledaju. Drugo je jednokratna novčana pomoć, pošto su vidjeli da to rade komšije, svi, da je odnio vrag šalu, to su prihvatili. Treće je esencijalna lista, da se stave na tu listu lijekovi bez kojih ljudi ne mogu da žive. To su naši osnovni zahtjevi i samo je ispunjen drugi, i to je isplaćeno. Mi ostale zahtjeve nismo zamrznuli. Oni su ostali. Sad su ponovo poslani i aktuelizirani. Prema podacima Porezne uprave FBiH, imamo vrlo pozitivne trendove u ekonomiji, posebno u oblasti prihoda od doprinosa. Tako da mi imamo osnova da tražimo povećanje penzija - govori nam Mehić.

Upitali smo da li će uskoro tražiti sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH.

- Ja sam ranije poslao pismo sa zahtjevima premijeru FBiH, dopremijerima, na znanje direktoru Zavoda PIO FBiH i na znanje svim predsjednicima klubova u oba doma Parlamenta FBiH i predsjednicima Zastupničkog i Doma naroda FBiH. I sve ih zamolio da krajenje ozbiljno shvate situaciju jer prijeti opasnost da eskalira stanje sa penzionerima. Životne namirnice svaki dan skupljaju, to je nevjerovatno. Smrtnost je velika, udruženje samo sebe finansira od članarine i nije dostatna članarina da podmiri ovo što mi isplaćujemo za posmrtnine. Ne možemo pomoći nikome, nema teorije. Prema tome, samo nas može spasiti vanredno povećanje penzija i to radikalno, više od pet posto - naglašava Mehić.

Dodaje kako su ponovo poslali pismo za zahtjevima predstavnicima vlasti i to 15. jula.

"Ako se budu ušutjeli, ide urgencija sa rokovima"

- Objasnio sam u pismu da imamo ogromni pritisak iz 61 općinskog udruženja. Zamolili smo da se riješi pitanje vanrednog povećanja penzija u ovoj godini i na kraju, tražimo potpunu saradnju i otvorenost Vlade FBiH, Parlamenta FBiH kao i svih klubova sa Savezom. Ako se budu ušutjeli, a ovo pismo je išlo 15. jula, odmah kada su oni donijeli Uredbu o jednokratnoj novčanoj naknadi. Čekamo da prođe mjesec od datuma predaje pisma, i onda šaljemo urgenciju sa rokovima. Poručujemo da nećemo odustati od svojih zahtjeva - rekao je Mehić.

U Federaciji je trenutno 425.962 penzionera, od kojih 60 posto onih sa najnižim penzijama koje su 382 KM. Zagarantovane iznose 478 KM, a najviše su 2.174 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.