open-navfaktor-logo
search
Traje istraga
Mehmedagiću i Debevcu sljedeće sedmice istječe pritvor, očekuje se da Tužilaštvo traži produženje
Sud Bosne i Hercegovine, na prijedlog Tužilaštva BiH 21. decembra odredio je jednomjesečni pritvor suspendovanom predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.
12.01.2024. u 15:52
get url
text

VEZANI TEKST - Određen jednomjesečni pritvor Debevcu i Mehmedagiću

Prema tadašnjem rješenju Suda, pritvor im može trajati najduže do 18. januara.

Kako se bliži taj datum, u javnosti se već spekuliše o tome da li će Mehmedagiću i Debevcu pritvor biti produžen ili će im eventualno biti zamijenjen mjerama zabrane. 

Sudeći prema pisanju medija tradicionalno bliskim Tužilaštvu, već se priprema teren za upućivanje prijedloga za produženje pritvora osumnjičenima za još dva mjeseca. 

Tako je nedavno u medije "procurila" informacija da su dvojica pripadnika Zavodske policije iz Državnog zatvora u Vojkovićima suspendovani i protiv njih je pokrenut interni postupak, zbog, kako je rečeno iz Uprave zatvora, nedozvoljenog kontakta, odnosno razgovora jednog od zavodskih policajaca sa bivšim prvim čovjekom OSA-e.

U medije također "cure" detalji iz istrage koju Tužilaštvo provodi, a prema kojima je u toku vještačenje telefona oduzetih od uhapšenih.

Tužilaštvo će sasvim sigurno ove okolnosti iskoristiti kao argument više da osumnjičene zadrži u pritvoru, a s obzirom na to da im je i određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, odnosno sakriti ili uništiti dokaze važne za krivični postupak.

Podsjetimo, Tužilaštvo Debevcu i Mehmedagiću na teret stavlja da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te krivotvorenje službene isprave.

Konkretno, na teret im stavljaju navodno nezakonito prisluškivanje dežurnih brojeva sudija Suda Bosne i Hercegovine, kao i određenih uposlenika Tužilaštva.

Kako se moglo čuti na ročištu za pritvor, tvrdnje Tužilaštva su da su iz OSA-e prema sudu upućivani lažirani izvještaji na osnovu kojih su zahtijevani nalozi za provođenje posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanje, koje je predsjednik Suda odobravao, a navodno po prethodnom dogovoru sa direktorom OSA-e.

Na istom ročištu advokati osumnjičenih Tatjana Savić i Nermin Mulalić su ustvrdili da Tužilaštvo nije predočilo nikakve dokaze o postupanju mimo zakona, a posebno o prethodnom dogovoru osumnjičenih, e da Tužilaštvo "lovi u mutnom" i "vrši sječu kadrova pokretanjem istraga". 

Ustvrdili su da su mjere zabrane sasvim dovoljne za nesmetano provođenje istrage Tužilaštva. 

Za pretpostaviti je da će Tužilaštvo i odbrane ponovo nastupiti sa istim argumentima pred Sudom. 

VEZANI TEKST - Šta smo sve čuli u sudnici: Jesu li Debevec i Osmica zloupotrijebili položaj ili se "lovi u mutnom" i istragama vrši sječa kadrova?

Prema Zakonu o krivičnom postupku, "trajanje pritvora mora biti svedeno na najkraće nužno vrijeme". Prema istom zakonu, "pritvor će se ukinuti čim se osiguraju dokazi zbog kojih je određen".

Pritvor se odlukom vijeća po obrazloženom prijedlogu tužioca može produžiti za najviše dva mjeseca. Protiv rješenja vijeća dopuštena je žalba o kojoj odlučuje vijeće apelacionog odjeljenja Suda.

Ako se postupak vodi za krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna i ako postoje naročito važni razlozi, pritvor se može produžiti, po obrazloženom prijedlogu tužioca, za još najviše tri mjeseca.

Izuzetno i u izrazito složenom predmetu u vezi s krivičnim djelom za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora, pritvor se može ponovo produžiti za još najviše tri mjeseca nakon drugog produžetka pritvora.

Pritvor se može produžiti dva puta uzastopno, po obrazloženom prijedlogu tužioca za svako produženje, koji treba da sadrži izjavu kolegija Tužilaštva o potrebnim mjerama da bi se istraga okončala.

Ako se do isteka spomenutih rokova ne potvrdi optužnica, osumnjičeni će se pustiti na slobodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.