open-navfaktor-logo
search
Nužna reforma policije
Mehmedović: Bez teško naoružanog MUP-a RS-a Dodik se ne bi usudio krenuti u rastakanje Bosne
Pitanje reforme policijskih snaga bi trebalo biti neizostavan dio dnevnog reda sastanaka pregovarača koji dolaze da pomognu Bosni, poručuje državni zastupnik Šemsudin Mehmedović. 
16.12.2021. u 10:08
get url
text

Trenutna kriza u BiH, piše Mehmedović na svom Facebook profilu, pokazuje da RS kao osnovni oslonac za provođenje svojih duboko antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti na terenu koristi MUP RS-a koji je, uz ostalo, formiranjem jedinica Žandarmerije poprimio karakter oružanih snaga RS-a i koji ima i svoj obavještajni dio uperen protiv BiH i međunarodnih institucija u njoj.

- Zabrinjavajuće su bliske veze, zajednike vježbe i saradnja koje MUP RS-a u procesu svog metastazičnog jačanja ima sa MUP-om Srbije i ruskim sigurnosnim strukturama. Bez tako izobličenog, dobro utreniranog i teško naoružanog MUP-a RS-a Dodik se ne bi ni usudio ući u proces rastakanja Bosne i bio bi prinuđen za svoje stavove se zalagati u institucijama Bosne kao u svakoj parlamentarnoj demokratiji. Time bi Dejtonski mirovni sporazum konano dobio šansu da bolje profunkcioniše.

Probosanske snage trebaju insistirati da se ova pouka i ovi argumenti prihvate od kreatora Dejtonskog sporazuma i da se poduzme reforma policijskih snaga kojima bi se one postavile na državni nivo i onemogućila njihova zloupotreba u političke svrhe i za uzimanje uloge u brutalnim kršenjima Dejtona i ustavnog poretka u BiH. Ako se MUP RS-a ostavi nedirnutim, kao počinitelj genocida u Bosni (pročitati preudu ICTY u Hagu), nakon ove krize ostavit će se sredstvo šovinistima i negatorima genocida i holokosta u RS-u da opet pokušaju isto kad im se učini da je ponovo nastupio povoljan trenutak. Bilo bi jako korisno i informirajuće za zemlje kreatore Dejtona i zemlje Kvinte, ako bi NATO poduzeo inspekciju prostora i naoružanja MUP-a RS-a, utvrdio stanje stvari i poslao poruku vlastima u RS-u da je njihova oružana pesnica pod stalnom i ozbiljnom paskom i međunarodnom kontrolom, ili ne daj Bože podrškom - zaključuje Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.