open-navfaktor-logo
search
Zbog pristrasnosti
Mehmedović: Bosanske snage moraju pokrenuti peticiju za isključenje Palmera, Sattlera i Eichhorst iz pregovora
Bosanske snage moraju pokrenuti peticiju za isključenje Matthewa Palmera, Johanna Sattlera i Angeline Eichhhorst iz pregovora, zbog pristrasnosti, smatra državni zastupnik Šemsudin Mehmedović.
08.12.2021. u 17:35
get url
text

- Dio EU-a nam je preko analitičara Bode Webera poslao signal. Na nama je da ga iskoristimo. Čini se da su  specijalni izaslanik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i Weber odigrali dobru partiju - napisao je Mehmedović na svome Facebook profilu, te potom citirao Webera, koji je govorio za N1:

- Međunarodni igrači su antizapadni i potpuno su se oteli kontroli. Eichhorst i Sattler potpuno vode svoju privatnu politiku u odnosu na prestonice.

Mehmedović ističe da Weber, osvrćući se na angažman američkog izaslanika Matthewa Palmera, kaže da on nastavlja Trumpovu politiku. Cijeli projekat se, tvrdi Weber, pretvorio u lični projekat, kome se niko u, kako navodi, State Departmentu ne protivi.

- Gospodin Palmer vodi privatnu politiku kojoj je krajnji cilj neki prljavi deal - zaključuje Weber, a citira Mehmedović.

Mehmedović naglašava da je Escobar možda zadao snažan udarac onima koji su požurili za izbornim zakonom kao ispunjenjem Čovićevih ciljeva.

- Rekao je da se ništa ne mora postići do kraja godine i da samo gubimo vrijeme. To je snažan udarac Palmeru i Čoviću. Escobar je rekao ključnu stvar, ali nije rekao suštinu: Susjedi BiH brže rastu i da "gubimo vrijeme". Zato sto mi imamo Dayton za vratom. Dayton je oružje koje je dato našim susjedima da nas ekstremno usporava. Preko Daytona, Srbija i Hrvatska su garanti da nam se otme državnost tla, zraka, šume... rijeka, hidro i drugih potencijala. Od Buškog jezera do imovine BiH u Hrvatskoj, do HE Buk Bijela ... Usporava nas Dayton - naveo je Mehmedović i nastavio:

- I u ovim pregovorima gubimo vrijeme. Escobar je valjda toga svjestan. Mislim da je pomrsio Palmeru konce kad je odgovorio na pitanje koje se indirektno odnosilo na izmjene izbornog zakona:

N1: Morate li nešto postići do kraja godine?

Escobar: Ne. Nema ništa presudno u ovoj godini osim što gubimo vrijeme. I ne radi se o tome koliko vi sporo rastete nego koliko vaši susjedi brzo rastu. Ta razlika između susjeda i BiH je svaki dan sve veća.

Vojska

- Dodik traži rezanje budžeta za vojsku i osnivanje svoje vojske, Srbija se ekstremno naoružava, Hrvatska kupuje Rafale. Preko Daytonskog Ustava, naša se vojska razara mehanizmom koji je dobro poznat - ocjenjuje Mehmedović.

Ispunjavanje uvjeta EU-a

- Srbija gura BiH probleme preko RS-a, a sada istovremeno ulaze u novi klaster pregovora sa EU-om. Od BiH se traži da ispunjava EU uvjete, visoki predstavnik prepiše od Evrope Zakon o negiranju genocida identičan kakav postoji u hrvatskom i srbijanskom Krivičnom zakonu, i oni tada izazovu državni udar - istakao je.

Hrvatski predsjednik

- ... više priča o BiH i "uređuje" stvari nego o svojoj zemlji. On je, kao što je rekao, predsjednik i Hrvata u BiH. Dok to ne bude traženo od Hrvatske da se izmijeni, BiH će biti igralište i za Hrvatsku kao i za Srbiju - rezonuje zastupnik Mehmedović.

Korupcija

- Ako HDZ ne dobije izbore, napravit će entitet, savez sa Srbima i razvaliti BiH. To je korupcija. HDZ i SNSD vode politiku ucjene: ako ne dobiju šta traže, odmah prelaze na razvaljivanje države. Međunarodni pregovarači im savršeno idu naruku - naveo je Mehmedović i dodao da ovako glasi anketa na jednom pro-Draganovom portalu (Bild.ba) te da je iz te ankete jasno vidljivo kako međunarodni pregovarači idu na ruku Čoviću i Dodiku:

Anketa:

U slučaju da ne dođe do izmjena Izbornoga zakona BiH, Hrvati u BiH i njihovi politički predstavnici trebaju:

- Osnovati Herceg-Bosnu!
- Prihvatiti stanje kakvo i je i pustiti Bošnjake da ih preglasaju
- Ući u savez sa Srbima na svim nivoima i raditi na tome da se BiH raspadne
- Nešto četvrto

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.