open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Mehmedović: Da li je Schmidtova odluka cijena izbacivanja SDA iz političkih procesa?
Istup aktuelnog federalnog zastupnika i kandidata SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo Irfana Čengića je dokaz da su on i SDP vodili razgovore sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom oko sadržaja njegove odluke i precizno pregovarali o detaljima, saopćio je državni zastupnik Šemsudin Mehmedović.
06.10.2022. u 14:35
get url
text

- Valjda je Schmidt taj "neko" iz međunarodne zajednice. Ali očito je Schmidtov papir bio puno ranije na stolu i neki su znali šta se sprema, ali su šutjeli i nisu rekli narodu šta im Schmidt sprema - naveo je Mehmedović.

Poziva SDP da objasni:

- Ko je sve vodio razgovore sa Schimdtom, odnosno Uredom OHR-a, ko iz SDP-a, a ko iz drugih stranaka,
- Ko je prihvatio razgovore na način da se razgovara, a da se argumenti u konačnoj odluci ne uvažavaju,
- Ovim se dokazuje da je Schmidt samo preuzeo na sebe da bude maska za neke aktere
- Ko je sve iz opozicije i pozicije imao "prste" u ovom jer kako sad stvari stoje, neke stranke i neki pojedinci su razgovarali sa Schmidtom i OHR-om oko odluke, a Schmidtovo korištenje bonskih ovlasti i nametanje je samo maska da se prikrije učešće stvarnih pregovarača koji su sve dogovarali pa i to da Schmidt donose odluku kako bi se oni sakrili iza bonskih ovlasti.

VEZANI TEKST - Dok rukovodstvo SDP-a šuti, Irfan Čengić govori: Schmidtov prijedlog je šupalj i zlonamjeran

- SDP mora izaći u javnost i objasniti o čemu govori Irfan Čengić. Čini mi se da je Čengićev istup tek početak pa bi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić trebao objasniti zašto se SDP ne oglašava o onome o čemu Čengić govori.
- I na kraju, ako je Schmidtova odluka "šuplja i zlonamjerna", zašto joj se ne usprotivimo. Nećemo valjda dozvoliti da jačanjem separatističkih opcija plaćamo kandidatsko članstvo jer to je jedini Schmidtov i ujedno najnazadniji i najgluplji argument za ovakvu odluku. Pa onda će tražiti da brišemo sami UZP i genocid kako bismo kupili prijem u EU.

Mehmedović je potom citirao izjavu Irfana Čengića:

- Nema garancija kada bude imenovan predsjednik FBiH i potpredsjednici, da će oni imenovati novu Vladu FBiH. Kada sam pojedincima iz međunarodne zajednice predlagao da dodaju dio, da ukoliko Predsjednik FBiH opstruira ili Parlament odbije njegov prijedlog, da mogu potpredsjednici predložiti Vladu FBiH, odgovor na to je bio: "Onda možete HDZ izbaciti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.