open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Mehmedović: Javnost mora znati šta Schmidt radi
Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom najave HNS-a da će od visokog predstavnika u BiH tražiti da ospori izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, u kojem navodi kako se radi o dogovorenoj igri. 
14.10.2022. u 14:36
get url
text

- Zahtjev Čovićevog HNS-a visokom predstavniku da ospori izbor Željke Komšića za člana Predsjedništva je dokaz vrlo uske saradnje, partnerstva i stalne koordinacije na liniji Plenković- Schmidt - Ćović - navodi Mehmedović u reagiranju, te pojašnjava kako je dogovorena „igra“ koja služi da se Schmidt izvuče iz blata u koje je upao promjenom izbornog zakona.

- HNS traži osporavanje Komšića, Plenković će reći nešto mlako da pomogne Schmidtu da se izvuče, a Schmidt će odbaciti taj zahtjev i onda reći: vidite da ja ne ugađam Zagrebu i HDZ-u. Da bi ispao 'uravnotežen' pred bosanskim građanima - pojašnjava Mehmedović.

Ocijenio je, istovremeno, kako se radi o providnom pokušaju.

- Providno, gospodine Schmidt. Kad sa Čovićem i Zagrebom dogovarate kako da vam pomognu da bi se zbunila javnost u Bosni i da vas malo manje smatraju 'hrvatskim predstavnikom', onda morate smisliti nešto lukavije - navodi Mehmedović.

Nadalje upozorava na implikacije Schmidtovog djelovanja. 

VEZANI TEKST - DF: Čovićevo nevladino udruženje želi ukinuti iskazanu volju građana, Schmidt ih je ohrabrio

- I zaustupnici iz Njemačke i Nizozemske shvataju da jačate separatističke proruske snage i preko Zagreba dajete signal Vučiću da snažno umiješa prste u državnu imovinu, a onda se time hvali pred javnosti dok uvodi sankcije Rusiji i priznaje poraz za prijem Kosova u UN. Bosnom i izbornim zakonom plaćate Plenkovićev raskid sa Rusima i Mađarima preko afere INA, a državnom imovinom plaćate Vučića da uvede sankcije Rusiji i ćuti na prijem Kosova u UN. Odvratna cijena za 'uvjetni' kandidatski status BiH - navodi se u reakciji.

Mehmedović u reakciji ističe kako javnost mora znati šta Schmidt radi.

- Javnost mora znati šta vi radite, još jedino ćete morati kad-tad reći sa kojim liderima ste to izdogovarali u Bosni i Hercegovini - poručio je Mehmedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.