open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Mehmedović: Ko može povjerovati da antibosanske aktivnosti Srbije i Hrvatske nisu koordinirane
Državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović oglasio se na društvenim mrežama povodom posljednih izjava srbijanskih i hrvatskih zvaničnika koji se sve intenzivnije miješaju u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. 
31.08.2021. u 08:20
get url
text

- Ne gasite vatru benzinom! Kočićevi susreti koji su održani nadomak Banje Luke, pretvoreni u "srpsko narodno veselje" uz pjesmu "Gara" i repertoar Knindže, bili su poligon da se ponovo srpskom narodu saopće neofašističke i velikonacionalisitičke poruke. Krajiški muzički repertoar je obogaćen istupom Vučićevog portparola Vulina, čovjeka koji je nesposoban za vojsku, a koji najviše voli uniformu na cijelom Balkanu. Tako je u "narodnu masu", između ostalog, sasuo: "Kada nam kažu da će nam nametnuti Zakon po kome ćemo morati da mislimo kako nam kažu o lažnom genocidu u Srebrenici, mi odgovorimo jedinstvom. (aplauz) Kada nam kažu da će drugi odlučivati o nama, a mi budemo jedno od Beograda do Banje Luke i svugdje gdje Srbi žive, onda je srpski narod nepobjediv. Jer, to je srpski sv(ij)et!"

Dakle, ne odustaje se od zapaljive nacionalističke retorike. Negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca na području Bosne i Hercegovine ma od koga došli moraju biti sankcionirani. Srbi su sebe ubijedili da se Zakon o zabrani negiranja genocida odnosi samo na njih. Ovaj zakon je, zapravo, samo korak dalje prema poštivanju pravde i prava ma ko da je u pitanju. Zakon se odnosi na sve one koji su protiv pravde i pravednosti!

Zato bi Vučić trebao da prestane sa igrama bez granica u kojima ključnu ulogu političkih megafona imaju Vulin i Dodik. Negiranje genocida, drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca mogu imati veoma žestoke negativne konsekvence od strane Evropske unije na području cijelkog Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Jer, da ne zaboravimo, u vrijednostima koje su istaknute u Okvirnoj odluci Vijeća Evrope od 28. novembra 2008. godine, od članica Evropske unije traži se da osiguraju "kažnjivost javnog odobravanja, negiranja ili trivijaliziranja zločina genocida". Je li ponašanje srbijanskih političara možda znak da Srbija i ne želi članstvo u Evropskoj uniji pod pritiskom Rusije i Kine?

I taman kada se ponadamo da je sa Dodikom glavnim negatorom i genocida i Bosne završeno, u pomoć pristiže Milanović iz Hrvatske sa svojim antibosanskim i velikohrvatskim izjavama, kojima potvrđuje stavove Vučića i njegovih megafona. Pa ko može povjerovati da antibosanske aktivnosti susjeda nisu koordinirane. Ali bilo vas je kroz historiju mnogo koji su stajali na crtu Bosni. Gdje su sada? A Bosna opstaje PRKOSNA OD SNA! - napisao je Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.