open-navfaktor-logo
search
Žestok odgovor
Mehmedović Milanoviću: Pozvali ste političara iz SDA da otvori srce, evo ja sam i poručujem vam...
Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović reagirao je povodom izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je o samoubistvu koje je počinio osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak rekao da "ima neki respekt prema tome". 
02.11.2021. u 11:19
get url
text

- Slobodan Praljak? Ja bih volio da vam srce otvore bošnjački političari, posebno iz SDA, da vam kažu ovo što govore meni. Ali nikad vam neće reći da ovi krvoloci iz Republike Srpske, u koje, opet kažem, Dodik ne spada, nikad neće reći da je to isto. Praljak je na kraju, umjesto da služi još par godina, sebi oduzeo život. Iako je bio u punoj snazi i ne tako star. Pa ja imam neki respekt prema tome - rekao je Milanović. 

VEZANI TEKST - Milanović o samoubistvu zločinca Praljka: Imam neki respekt prema tome

Mehmedović je u objavi na svom Facebook profilu pitao da li je iko ikada čuo sličan zahtjev predsjednika države u svijetu. 

- Milanović traži da zahvalimo Hrvatskoj što nije napravila genocid i hrvatsku Srebrenicu - pa to ni Smiljku Šagolju ne bi palo na pamet. Dodik je hrvatski vojnik u srpskoj uniformi - to je rezime onog što želite da kažete. Milanović o Praljku: "Ja bih volio da vam srce otvore bošnjački političari, posebno iz SDA, da vam kažu ovo što govore meni".

Milanoviću, evo ti jednog političara iz SDA. Ti reci imena tih koji ti drugačije govore i koji ti otvaraju srce. Ovo je stav bošnjačkog SDA političara: neka Milanović pita Bošnjake Mostara, Stoca i Hercegovine i Ahmića..., šta misle o Praljku. I o pokušaju genocida u Hercegovini, istočnom Mostaru kao neuspjeloj Srebrenici Hrvatske.

Čini mi se da je predsjednik Hrvatske krenuo u opasnu igru sa porukom prvenstveno Bošnjacima i međunarodnoj zajednici i ne slučajno u ovom trenutku - želi reći da su Srbi počinili veće zločine od Hrvata i da to imamo na umu. Da im mi Bošnjaci budemo zahvalni što i oni nisu napravili neku hrvatsku Srebrenicu i genocid.

Tražite od Bošnjaka zahvalnost zato što niste napravili hrvatsku Srebrenicu? Pa to ni jedan predsjednik na svijetu nije tražio od nekog naroda ili neke druge države. Imate respekt za UZP i presuđenog ratnog zločinca?! Imate respekt za čovjeka koji je "bio u punoj snazi", kako kažete, kad je izvršio samoubistvo, a nemate respekt za njegove žrtve.

To što vi govorite o Petkoviću i Mladiću, to isto govori Dodik za svoje zločince. Imamo na umu, predsjedniče Milanoviću, Karađorđevo, kartu koju je nacrtao Tuđman na salveti, imamo na umu intezivnu koordinaciju Bobana i Karadžića, kao što imamo na umu i sadašnju saradnju hrvatskog vrha sa srpskim i na kraju presudu Međunarodnog suda za zločine i sad vi pomažete ovom svojom izjavom Dodiku i Vučiću jer igrate istu igru relativizacije i rušenja Zakona o negiranju ratnih zločina i genocida. Pravite ambijent Dodiku i Vučiću. Vrlo uspješno. Tako je Tuđman pravio ambijent Karadžiću i Miloševiću.

I sada Hrvatska politika lukavo stoji iza, dok je uloga Dodika slično prebrutalna, kao što je bila prebrutalna Karadžića i Mladića. Hrvatska je koristila Miloševića, Karadžića i Mladića da bi osigurala i dobila izgovor za stalni utjecaj u BiH tihom aneksijom. Hrvatska uspješno prepušta da zvijezde brutalnosti budu Srbi, samo što su rušenje Starog mosta i logori po Hercegovini i etničko čišćenje desetaka hiljada Bošnjaka Hercegovine potpuno izravnali uloge, namjere i metode Hrvatske sa Miloševićevim, Karadžićevim i Mladićevim.

Ovakve mi Vaše izjave liče na izvještaje Smiljka Šagolja - ono, kad upadate u stanove Bošnjaka u zapadnom Mostaru, odvedete ih na stadion pa u logor pa onda raselite, preko Splita, Makarske... Pa kažete da ste pomogli izbjeglicama koje su snage Hrvatske vojske i HVO-a protjerale iz Hercegovine.

Sada pozivate Bošnjake - bošnjačke političare, da "operu" ulogu Hrvatske u ratu '92-'95. Da niste malo precijenili svoj providni naum? Pitajte Čovića: "Da je '95. imao političku poziciju, rekao bi da Karadžić i Mladić ne destabiliziraju BiH. Kao što je to rekao prije nekoliko dana za HRT – da Dodik ne destabilizira BiH. Vi se niste usudili osvrnuti na njegovu izjavu na HTV-u, razgovarali ste s čovjekom koji negira genocid i koji 15 godina trese BiH prijetnjama o otcijepljenju. Vi ste ga primili i razgovarali s njim "unatoč" svemu spomenutom. Priznajem uspjeh hrvatske diplomatije i koncepta: napravili ste od Dodika svog igrača. Samo što ste ovom izjavom dali vrhunski dokaz da je Dodik ovako dugo opstao jer je odrađivao posao i za Srbiju i za Hrvatsku. Dodik je hrvatski vojnik u srpskoj uniformi - to je rezime onog što želite da kažete - zaključio je Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.