open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik SDA
Mehmedović nazvao skandalom: Kakve veze ima čestitka Slovačke ambasade za 1. mart i Lajčak
Državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović osvrnuo se na čestitku Ambasade Slovačke u Bosni i Hercegovini povodom 1. marta Dana nezavisnosti, te u zanimljivoj analizi sve to doveo u vezu sa bivšim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom. 
03.03.2021. u 12:30
get url
text

- Diplomatski gaf Slovačke ambasade! Ove godine Ambasada Slovačke povodom Prvog marta poslala je čestitku sljedeće sadržine: "Svima onima koji danas slave, želimo sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!" Ova skandalozna poruka u bosanskohercegovačkoj javnosti prošla je gotovo nezapažena. Ovakvom "čestitkom" na svom zvaničnom Twitter nalogu Slovačka daje legitimitet i svima onima koji ne slave Dan nezavisnosti.

Država koja ima svoju ambasadu u Sarajevu, dužna je da se sa punim poštovanjem odnosi prema praznicima zemlje domaćina. Ovaj čin nije tek površan propust i ubijeđen sam da je u pitanju nekorektna namjera. Koincidiralo je to sa dolaskom Slovaka Miroslava Lajčaka na Kosovo kao specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine. Jasno je da on radi po uputama EU i zna se ishod koji Srbija samo godinama prolongira. Dok je bio visoki predstavnik u BiH Lajčak je u svojoj politici bio naklonjen Srbima i tako se i ponašao. Kao dokaz neka posluži činjenica da je bio ambasador u Beogradu, te da je na referendumu za nezavisnost Crne Gore i otcjepljenje od Srbije, predložio limit od 55 posto glasova ZA, što je do tada bilo neuobičajeno. Ipak, Milo Đukanović je na to pristao, a ishod je poznat.

Sada je Lajčak zadužen i da lagano privede kraju osamostaljenje Kosova, a u isto vrijeme njegova država putem Ambasade u Sarajevu upućuje čestitku kojom prikriveno podržava separatizam (sve one koji ne slave). Ovo veoma loše prikriveno miješanje i zadiranje u unutrašnju politiku BiH, kao suverene države od strane Ambasade Slovačke, pokazuje politiku ove zemlje spram BiH.

Miroslav Lajčak je, dakle, nadgledao odvajanje Crne Gore od Srbije, sada i Kosova... dalje neću ni da pomišljam. Zato ovdje trebamo energično stati na branik suverenosti države. Jer, Miroslav Lajčak, Slovak, rendgetski je pregledao našu zemlju dok je u njoj bio visoki predstavik međunarodne zajednice. Nažalost vrlo pristrasno se odnosi prema samo jednom narodu u Bosni. Neka mu je na "diplomatsku nečast" - napisao je Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.