open-navfaktor-logo
search
Uvođenje paralelizma
Mehmedović o brojnim nepravilnostima u RAK-u: Djeluju izvan sistema, radnici primaju 18 plaća godišnje
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović upozorio je danas na press konferenciji na brojne nepravilnosti u radu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).
23.05.2023. u 15:07
get url
text

Sjedište RAK-a je u Sarajevu, a Mehmedović je zabrinjavajućim ocijenio činjenicu da je iz te državne agencije zatraženo opremanje dva regionalna centra i to u Banjoj Luci i Mostaru koji bi, kako je naveo, mogli postati paralelne agencije.

Napomenuo je da direktor Agencije trenutno nikome ne odgovara za svoj rad iako mu to nije zakonski omogućeno zbog čega je pozvao sva nadležna tijela da se ozbiljnije pozabave nepravilnostima u radu agencije.

- Prema zakonu, Vijeće ministara BiH se ni na koji način ne miješa u donošenje odluka Agencije u pojedinačnim slučajevima, ali zakon nije predvidio mogućnost da direktor Agencije može raditi bez ikakvog nadzora i kontrole - kazao je.

Prethodni direktor Predrag Kovač je, kaže Mehmedović, povećao broj zaposlenih sa 123 na 237 uposlenika, donošenjem novog Pravilnika, dok je sadašnji Draško Milinović ponovo izmijenio Pravilnik te povećao broj uposlenika na 267 iako se obim poslova i nadležnosti agencije godinama nije mijenjao.

Također, značajno je narušena nacionalna struktura zaposlenih u RAK-u te je trenutno 38 posto Bošnjaka.

- Situacija je još poraznija kada je u pitanju rukovodstvo kojim dominiraju kadrovi etničke srpske pripadnosti. Navedeno je dio većeg plana. Za agencije u Banjoj Luci i Mostaru trenutno se pokušava provesti kupovina novih poslovnih projekata - naveo je Mehmedović.

Planirano je i izdvajanje akumuliranih 16,7 miliona KM za opremanje prostorija, ali je Mehmedović pozvao Vijeće ministara da ne usvoji ovakvu od RAK-a predloženu odluku i preusmjeri ta sredstva na digitalizaciju javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine te finansijsku pomoć javnom RTV sistemu.

Mehmedović je iznio i podatak da je RAK zaposlenicima isplatio 2,3 miliona KM dodatka na plaću u posljednje četiri godine ili u prosjeku 575.000 KM godišnje, što znači da ovaj dodatak iznosi od 10 do 50 posto na neto plaću zaposlenika.

- Od RAK-a sam tražio da mi dostavi precizne podatke za svako radno mjesto. Međutim, dobio sam samo okvirne cifre. Veliki broj zaposlenika Agencije ima dodatak na neto plaću od 50 posto. To znači da u prosjeku dobijaju 18 plaća godišnje - pojasnio je Mehmedović.

On je stoga pozvao na odgovornost i Ured za reviziju institucija BiH koji do sada ni u jednom svom izvještaju nije naveo visinu ukupno isplaćenih dodataka zaposlenicima, ponovivši da je Regulatorna agencija izvan sistema, a da generalni direktor nikom ne odgovara za svoje postupke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.