open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Mehmedović o glasanju za Vijeće ministara, odakle Krišto i Konaković na listama za Dom naroda BiH
Ukoliko "Osmorka" i njeni zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine budu imali minimum principa koje poštuju, neće biti većine za potvrdu Vijeća ministara BiH, smatra državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović. 
20.01.2023. u 21:31
get url
text

VEZANI TEKST - Kandidati za Vijeća ministara: Zašto su Krišto i Konaković na listama i za državni Dom naroda

Kaže da je ovakav zaključak logičan s obzirom na već izrečene probleme u javnosti za pojedina kadrovska rješenja za ministre. 

- I naravno, i ako bude minimum odgovornosti prema građanima BiH i državi Bosni. A ako to bude samo matematički pristup, onda će imati većinu - konstatuje Mehmedović u izjavi za Faktor. 

On je prokomentirao i liste kandidata za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH koje su predali HDZBiH i Narod i pravda. Glavni kandidati su Dragan Čović i Kemal Ademović, dok su na drugom mjestu lista Borjana Krišto, mandatarka za novi saziv Vijeća ministara, i Elmedin Konaković, kandidat za ministra vanjskih poslova BiH. 

- Određena imena koja su se našla na listama za Dom naroda BiH su po mojoj ocjeni ojačavanje podrške da bi se iznjedrio veći broj glasova i time osigurala dominacija u Domu naroda BiH. No može se posmatrati i kao doza nesigurnosti u prolaz u Vijeće ministara navedenih, kada bi morali unutar stranaka "ubijediti" prve sa lista da odustanu od mandata, što bi zasigurno poremetilo odnose i unutar samih stranaka - Mehmedovićev je stav. 

VEZANI TEKST - Ogrešević: NES i SBiH neće biti dio vlasti na nivou BiH, za Federaciju "vidjet ćemo"

Državni zastupnik pokreta Za nove generacije Zlatko Miletić prošle je sedmice nakon što su obznanjena imena kandidata za državne ministre poručio da ukoliko bude zakonskih prepreka, on neće glasati za Vijeće ministara. 

- Budu li izabrani kandidati za ministre i zamjenike koji imaju bilo kakvu zakonsku prepreku u smislu bavljenja kriminalom, da su presuđeni za određena krivična djela, da je protiv njih podignuta optužnica ili da se vodi istraga protiv njih, za takav saziv Vijeća ministara neću glasati, bila to "Osmorka" ili neko treći, sasvim je nebitno - podvukao je Miletić.

Kazao je da je "zaista degutantno da ponovo imamo situaciju kao sa ovim Vijećem ministara, da podržavamo ljude koji su, pod navodnicima, skloni tome da izvršavaju krivična djela".

- To mi ne pada na pamet - kazao je Miletić.

I lider NES-a Nermin Ogrešević izjavio je, nakon sastanka SNSD-a i "Osmorke" održanom u Doboju prije 15 dana, da NES i Stranka za BiH neće biti dio većine na državnom nivou.

VEZANI TEKST - CIK danas šalje potvrdu: Svih 19 kandidata za državne ministre i zamjenike prošli provjere i ispunili uvjete

Predsjedništvo BiH 22. decembra prošle godine donijelo je odluku kojom je potvrđena Borjana Krišto (HDZBiH) za mandatarku za sastav Vijeća ministara BiH. Za odluku su glasali Željka Cvijanović i Denis Bećirović, dok je Željko Komšić bio protiv. 

Zastupnički dom Parlamenta BiH 28. decembra  na hitnoj sjednici potvrdio je imenovanje Krišto. Za su glasala 23 zastupnika, protiv je bilo 15, nije bilo suzdržanih.

Jučer je Centralna izborna komisija BiH potvrdila da su svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH prošli provjere i ispunjavaju uvjete za kandidaturu.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) saopćila je, da je završena provjera svih kandidata za ministre i zamjenike ministara, te da je izvještaj proslijeđen Vijeću ministara BiH. 

Očekuje se da će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iduće sedmice održati hitnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti potvrđeno novo Vijeće ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.