open-navfaktor-logo
search
Potpisao inicijativu, ali...
Mehmedović o smjeni Čavare: Ne možemo s tim radikalnim metodama popraviti odnose u BiH
Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, bio je jedan od potpisnika inicijative za smjenu predsjedavajućeg ovog doma Marinka Čavare (HDZ), ali ipak nije glasao za da ova inicijativa bude uopće uvrštena u dnevni red jučerašnje sjednice Zastupničkog doma.
01.11.2023. u 12:42
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka", SNSD i HDZ nisu dozvolili ni raspravu o smjeni Čavare, nema ni dodjele milion KM pomoći stanovnicima Gaze

Na pitanje zašto je bio suzdržan kod glasanja, Mehmedović je odgovorio da je to učinio iz tri razloga.

Prvi je kako bi bila spriječena rasprava o smjeni Čavare imajući u vidu da "smo imali važnu tačku na dnevnom redu, evropsku deklaraciju koja je životno važna za evropski put Bosne i Hercegovine".

- Drugo, to su bile početničke greške koje je napravio predsjedavajući Čavara. Ne treba mu odmah davati crveni karton. I treće, ne možemo s tim radikalnim metodama popraviti odnose unutar Bosne i Hercegovine – dodao je Mehmedović.

Mehmedović je bio kandidat za predsjednika SDA. Međutim, kako je pojasnio Nezir Pivić kao predsjednik Izborne komisije SDA, kandidatura Šemsudina Mehmedovića nije odbijena, nego uopće nije stekao uvjete da bude kandidat.

Mehmedović je u svojoj reakciji između ostalog kazao da "po nalogu Bakira Izetbegovića ponovo djeluje 'pravnik' Dževad Mahmutović", zbog kojeg je "propala revizija tužbe protiv Srbije za genocid".

VEZANI TEKST - Mehmedović: Formirat ću novi politički savez, evo kako će se zvati

- Nevjerovatan je stepen podaničkog odnosa Apelacione komisije, prema šefu koji postavlja standarde koji se mijenjaju iz dana u dan, sa jednim ciljem, da željeni vođa ne bude ugrožen. Osim formalno pravnih potpuno su zanemareni suštinski principi demokratije i slobode izbora - naveo je tada Mehmedović.

Nakon toga je najavio formiranje novog političkog saveza pod nazivom Nova bosanska politika.

Na pitanje šta je s tim novim savezom, Mehmedović je danas odgovorio da se na tome radi.

- Ne mogu u ovom momentu davati nikakve druge informacije – dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.