open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Mehmedović: Osigurati primjenu Ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske
Šemsudin Mehmedović (SDA), zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine oglasio se na Facebooku uoči sutrašnje sjednice Mješovite komisije za praćenje provedbe Ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.
04.07.2021. u 16:04
get url
text

- Privrednici BiH koji se bave proizvodnjom i izvozom voća i povrća traže od Mješovite komisije za praćenje Ugovora o graničnim prijelazima informaciju putem kojih graničnih prijelaza je moguće izvesti proizvode u zemlje Evropske unije i u koje vrijeme.

Naime, sezona izvoza svježe šljive i svježih kornišona iz BiH treba da počne od 05. jula 2021. godine, a privrednici ne mogu sa sigurnošću znati na kojim graničnim prijelazima se može obaviti potrebna procedura kontrole usklađenosti sa tržišnim stadardima i kontrola zdravstvene ispravnosti ovih proizvoda.

Neizvjesnost privrednika proizilazi iz odredbe članka 2.tačka 1. i tačka 2. Ugovora u kojima je propisano da se poslovi kontrole obavljaju u radnom vremenu nadležne službe, po pozivu i uz obavezu najave pošiljke 24 sata prije njenog dolaska na granični prijelaz.

Kampanja izvoza ugovorenih proizvoda za zapadno tržište traje od početka jula do kraja augusta tekuće godine, u kojem periodu je potrebno usaglasiti rad bosanko-hercegovačkih službi sa službama Hrvatske, bar na način kako je funkcioniralo u protekloj godini, u radne dana od 7 do 17 sati i rad subotom od 7 do 15.

Privrednici BiH koji se bave proizvodnjom voća i povrća u neposrednoj blizini graničnih prijelaza Orašje - Županja i Izačić - Ličko Petrova Selo, smatraju logičnim da se procedure izvoza obavljaju na svim graničnim prijelazima utvrđenim u članu 1.podstavka b Ugovora.

Imajući u vidu ugovorene rokove za isporuku roba kao i plaćanje penala na kašnjenje isporuke, potrebno je da Mješovita komisija na sastanku koji će se održati sutra  donesu potrebne zaključke u vezi graničnih prijelaza na kojima se može izvesti roba kao i radno vrijeme inspekcijskih službi,te o tome obavijeste sve zainteresirane kao i javnost - napisao je Mehmedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.